weblog

Verslaat in 2018 de computer de komkommerteler?

Hoe snel kun je een teeltcomputer in elkaar zetten, die geheel zelfstandig een komkommerkas bestuurt? Wageningen UR en de Chinese internetreus Tencent zoeken teams die die race aan willen gaan.

Dit weekend kondigde gfactueel de competitie al aan. Gisteren werden de precieze spelregels bekend gemaakt voor de Autonomous Greenhouse. Opvallend onderdeel van de selectieprocedure is de zogenoemde Pre-challenge Hackathon. De teams die zich tussen nu en 30 april hebben opgegeven zullen op 31 mei en 1 juni een virtueel komkommergewas moeten laten groeien en bloeien op basis van een door WUR gegeven kasklimaatsimulatie en komkommergewasgroeimodel. Daar mogen de teams dan hun eigen stuurstrategieën en kunstmatige intelligentie-algoritmes tegenaan gooien.

Oefenen op virtuele komkommer

Ook voor deze pre-challenge is tijdsdruk een dingetje: de teams krijgen een week van tevoren voorbereidende informatie en op de dag zelf pas het precieze doel en de precieze regels. De jury kiest uit de deelnemers aan deze Pre-challenge Hackathon vijf winnende teams, die door mogen in de race naar de Autonome Kas.

Dat kiezen gebeurt voor 50% op basis van het behaalde resultaat, voor 30% op basis van de uitgelegde strategie (je kunt immers ook per ongeluk een goed of juist slecht resultaat behalen los van de kwaliteit van je strategische inzichten) en voor 20% op basis van de samenstelling van het team.
Artikel gaat verder onder de tweet.

Hopen op diversiteit in teams

Dat laatste geeft WUR en Tencent de kans om van de 5 deelnemers aan de uiteindelijke wedstrijd een internationaal divers gezelschap te maken. Wellicht een mix van gerenommeerde namen uit de ICT en uit de tuinbouw met verrassende namen naast de meer verwachte partijen.

Dit najaar gaan we dan zien hoe die 5 teams van diverse pluimage het er in Bleiswijk af gaan brengen. Teelt op afstand wordt al een tijdje serieus onderzocht. Maar dit is teelt op afstand zónder dat er tuinders aan de knoppen mogen draaien als de zon extra hard gaat schijnen of als er een hoosbui aankomt. Geheel en al aangestuurd door computers, moet het gewas daar toch het beste kasklimaat voorgeschoteld krijgen, gegeven de omstandigheden tussen 1 september en begin december.

Standaard sensoren en eigen extra‘s

Alle teams krijgen eenzelfde kascompartiment met eenzelfde standaard moderne uitrusting voor het verwarmen of koelen van de kas en het gewas, voor het water geven en bemesten van het gewas, belichting, scherming en voor het monitoren van van alles en nog wat: een flink aantal sensoren is gegeven.
Artikel gaat verder onder de foto.

Veel onderzoek naar telen op afstand en gebruik van sensoren en camera's is vooral in de tomatenteelt al gedaan. - Foto: Peter Visser
Veel onderzoek naar telen op afstand en gebruik van sensoren en camera's is vooral in de tomatenteelt al gedaan. - Foto: Peter Visser

Systeem neemt zelf beslissingen

Daarnaast mogen de teams ook eigen sensoren en camera’s installeren. Gedurende de 4 maanden dat de teelt loopt kunnen de teams op basis van alle metingen de ‘control settings’ van hun systeem in hun kascompartiment aanpassen en instructies sturen voor te verrichten gewashandelingen. Maar het blijft het systeem dat zelf de beslissingen neemt en tot een teeltresultaat zal komen.

Geen exclusief bedrijvenfeestje

De teams die zich gaan opgeven moeten uit ten minste 3 individuele leden bestaan, waarvan er ten minste 1 aantoonbare ervaring heeft met kunstmatige intelligentie en 1 verstand heeft van telen. En ook moet er ten minste 1 van de leden zijn aangesloten bij een publieke wetenschappelijke organisatie. Het kan dus niet een feestje worden van uitsluitend het bedrijfsleven.

Uiteindelijk vindt in de week van 10 december de finale plaats. Alle teams komen bijeen en leggen elkaar en de jury uit wat ze allemaal hebben gedaan en waarom en iedereen kan zien wat het resultaat is.

Schaakcomputer versus wereldkampioen

Dat resultaat is in elk geval dat er 5 manieren van verregaand gecomputeriseerd telen zijn uitgetest. De hoop en verwachting van Tencent-topman David Wallerstein is dat de confrontatie van plant en buiten- en binnenklimaat aan de ene kant en kunstmatige intelligentie aan de andere kant verrassingen gaat opleveren. En een teeltresultaat dat zich kan meten met wat een ervaren komkommerteler onder dezelfde omstandigheden voor elkaar kan krijgen. Of kan de computer de tuinder zelfs overtreffen, zoals Wallerstein lijkt te denken? Zoals de schaakcomputer die – uiteindelijk – de wereldkampioen versloeg. Als dat dit jaar al bewaarheid wordt in de kassen van Wageningen UR, dan wordt 2018 een heel belangrijk jaar voor de glastuinbouw in het algemeen en de komkommerteelt in het bijzonder.

Of registreer je om te kunnen reageren.