teeltgeluid

‘Van dat schrale weer groeit tomaat niet sneller’

Begin vorige week kwam ook het derde bedrijf van Solyco in Bergschenhoek in productie. “Dat was 4 dagen later dan gepland, maar het gewas van de pruimtomaten staat er goed bij”, zegt Gertjan van der Spek.

De trossen en zetting bovenin het gewas (ras Prunus, plantdatum 4 december) zien er schitterend uit. De grofheid van de oogstbare tomaten ligt rond 95 gram. Gezien het donkere weer in december en januari valt dat mee. Het helpt dat de eerste 3 trossen zijn gebeugeld. De eerste extra stengel op de 1-op-1 geënte planten is in week 5 aangehouden. In week 9 is de stengeldichtheid verhoogd van 2 naar 3 stengels per vierkante meter. In week 13 gaat dat naar 3,5 stengel per vierkante meter.

Het gewas staat er goed bij, al is de kleur in de kop wat lichter en is het gevoelig voor bladrandjes en schimmel. “Van dat koude schrale weer gaat het niet harder groeien. Het is oppassen met luchten.”

Weer luchten boven stooklijn

Tijdens de vorstperiode mochten de ramen alleen open als er voldoende straling was en kans op vastgevroren ramen klein was. Om vocht af te voeren mogen de luchtramen bij 1 gesloten scherm 2% open en bij 2 gesloten schermen 5% open. Nu het warmer wordt gaat hij gemakkelijker luchten. De luwzijde staat 1 graad en de windzijde 2 graden boven de stooklijn. In de ochtend wordt langzaam opgestookt van 17 naar 21 graden plus 2 graden lichtverhoging. Op een mooie dag wordt vanaf 15.30 tot 18 uur 21 graden aangehouden maar op donkere dagen zakt hij dan al naar 18 graden. Na een voornacht van 13 of 14 graden stijgt de kastemperatuur vanaf middernacht weer naar 17 graden.

Nog maximaal 15 uur belichten

Op de twee bedrijven met belichte teelten van het ras Merlice (plantdatum eind augustus) en Merlice met een deel Ducovery-vleestomaten (plantdatum half oktober) wordt overdag geen lichtverhoging meer aangehouden. De stooktemperatuur staat overdag op 21 graden, de voornacht op 17 graden en de nanacht op 17 graden. De lampen gaan nu om 3 uur aan en de maximale belichtingstijd is 15 uur. Maar bij mooi weer gaan ze tussen 10 en 11 uur in 4 stappen helemaal uit en gaan niet meer aan als een lichtsom van 1200 Joules is bereikt.

Galmijt zwavelen en biologie erin

De eerste planting van de grove trostomaten staat er sterk op. De aantasting van galmijt, die er al vroeg inzat, is nog niet voorbij. “We hebben nu steeds zo’n 70 aangetaste planten, lukraak verspreid over de kas. Na een aantal plaatselijke zwavelbespuitingen wordt de kop weer groen, maar er komen ook steeds nieuwe planten bij. Het zijn vooral de draaiers die er het beste zicht op hebben en nieuwe plekken doorgeven.” De Macrolophus-populatie begint sterker te worden. “We zien er weer meer terug.” Iedere week worden ze bijgevoerd, in 1 rij per 2 tralies. Op de heenweg worden er kaartjes met sluipwesp Eretmocerus opgehangen en op de terugweg het voer voor de Macrolophus verstoven met een omgebouwde bladblazer. “Wittevlieg is op zijn retour sinds we een poosje de dubbele hoeveelheid sluipwespen hebben opgehangen.”

Productie weer in de pas

De tomaten van Merlice worden weer grover. Het gemiddeld vruchtgewicht is ongeveer 155 gram. “Door het donkere weer en de hoge stengeldichtheid is het 140 gram geweest.” De trossen worden continu op 5 gesnoeid. De kwaliteit van de trossen is de hele winter goed geweest. “De laatste tijd zie je wel wat meer trossen met een achterblijvende tomaat door de moeilijke zetting in januari.” De productie had tot begin januari een achterstand opgelopen van 15%. “Maar sindsdien loopt hij weer goed in de pas.” De energiekosten liggen wel hoog. “We kopen ruim de helft van onze stroom in en die prijzen zijn flink gestegen. En gas voor de wkk was eind februari ook 50 cent per kuub op de dagmarkt.”

CO2 van Ocap

De wkk’s draaien afhankelijk van de warmtevraag en de stroomprijs. “In die koude weken zijn ze niet uit geweest.” De CO2 werd voornamelijk van de Ocap betrokken. “Als de ramen zoveel dicht liggen wil je zo weinig mogelijk schadelijke gassen in je kas brengen.” Maar met warmer weer kan bovenop de 200 kilo Ocap-CO2 per uur nog eens 180 kilo per hectare van de wkk’s worden gedoseerd.

Vleestomaat gevoeliger voor Botrytis

De belichte vleestomaten (ras Ducovery, 0,5 hectare) staan dit jaar in de warmste hoek van de kas, achter de schuur, en dat blijkt een goede keuze. “De sortering is nog steeds 80% BBB en de productie loopt netjes in de pas.” Als gevolg van het vrij zware gewas zitten er wel wat plekjes Botrytis in. “We hebben een keer gespoten met Rovral en behandelen de aangetaste plekken. Per week halen we er zo’n 10 planten uit. Het is belangrijk dat nu te doen want iedere aantasting verspreidt miljoenen sporen.” Het middel Luna heeft hij nog niet gebruikt. “Daar wil ik zo lang mogelijk mee wachten. Je mag het maar beperkt gebruiken en als je ermee begint werkt het steeds minder goed.”

Maar minder vatbaar voor galmijt

De belichte Merlice op dezelfde locatie is veel minder gevoelig voor Botrytis. Wel zijn er de eerste plekjes met galmijt gevonden. Enkele zwaar aangetaste planten zijn verwijderd. De andere haarden zijn 4 keer met zwavel gespoten. Opvallend is dat in de vleestomaten praktisch geen galmijten te zien zijn. “Deze planten zijn sterker en lijken meer afweerstoffen te maken. Het lijkt er op dat zwakke planten geen energie over hebben voor hun afweer.”

Auteur: Gerard Boonekamp

Of registreer je om te kunnen reageren.