‘Telen in kas onder extreme temperaturen’

Met hightechkassen is bodem en klimaat minder belangrijk bij het kiezen van een tuinbouwlocatie.

Sinds het begrip ‘local for local’ is geïntroduceerd heeft de tuinbouw over de hele wereld een vlucht genomen. Vroeger werden tuinbouwlocaties kritisch gekozen op basis van bodemgesteldheid en meteorologische omstandigheden. Voorbeelden zijn: het Westland, Almería en Stavropol in de Kaukasus, gebieden met gunstige omstandigheden voor de tuinbouw. Maar met de komst van hightechkassen en assimilatiebelichting worden deze criteria steeds meer losgelaten.

Extreem koud in Kazachstan

Zo werk ik nu in Kazachstan, een land met een extreem landklimaat. Afgelopen maanden hebben we temperaturen van -30 graden meegemaakt, in januari zelfs etmalen van -25 graden. De techniek liet ons niet in de steek. Nooit heb ik de gewenste temperatuur niet kunnen halen. Wel geven zulke lage temperaturen problemen met het breken van glas.

‘Beneden -20 graden is het onmogelijk om ramen te openen; tussen -4 en -20 graden uiterst gevaarlijk’

Maar het belangrijkste is natuurlijk de teelt zelf. Het is de bedoeling dat er gedurende de winter goede producties worden gehaald. De investering is immers groot en de productprijzen zijn hoog door het beperkte aanbod. Het telen in een ‘iglo’ is echt iets bijzonders. Beneden -20 graden is het onmogelijk om ramen te openen; tussen -4 en -20 graden uiterst gevaarlijk. Dagelijks moet je de afweging maken of we een kiertje trekken en hoe laat. Er zijn dagen dat je teelt in een gesloten kas. De extreem lage glastemperatuur neemt veel vocht op. De watergift trekt continu je aandacht.

Maar als je ziet wat er uit die ‘iglo’ komt, dan besef je pas wat er allemaal mogelijk is. Uiteindelijk is ‘local for local’ alweer vergeten. De grootschalige productie wordt over vele kilometers door nog lagere temperaturen tot ver in Rusland geëxporteerd.

Van -30 naar +40 graden

Maar niet alleen de winter is bijzonder. Deze zomer gaan we tomaten enten bij temperaturen van +40 graden. Misschien was het beter om in die ‘oude gebieden’ te blijven. Maar vast staat dat het enorm veel kennis oplevert en weer bewijst dat de mogelijkheden in de tuinbouw oneindig zijn. Honger in de wereld is echt niet nodig ...

Of registreer je om te kunnen reageren.