weblog

‘Redeloos verzet tegen de ratio van ICT’

In de Autonome Kas neemt computerkracht het op tegen het boerenverstand van de tuinder. Een ongelijke strijd?

In de moderne geschiedenis is het vervangen van mens door machine de drijvende kracht achter economische groei. Dat was zo tijdens de Industriële Revolutie beginnend in de late 18de eeuw. De stoommachine maakte dingen mogelijk die met mensenhanden niet konden. Aan het begin van de 19de eeuw ontstond daar in Engeland een protestbeweging tegen: de Luddieten waren textielwerkers die machines vernielden. Ze ontleenden hun naam aan een legendarische voorloper genaamd Ned Ludd, die als eerste de sloophamer ter hand nam.

Zal autonome kas weerstand oproepen?

Het kan zijn dat er straks een verzetsbeweging gaat komen tegen computers die onze groentekassen gaan besturen. Nu vinden we het misschien nog ondenkbaar, maar techneuten uit binnen- en buitenland staan toch al te trappelen om de autonome kas in Bleiswijk van dusdanig veel sensoren en camera’s en computerkracht te voorzien, dat daar het perfecte zelfdenkend, zelflerend en zelfsturend teeltsysteem zal gaan draaien.

En dat zal menigeen maar matig kunnen bekoren. Want hoevelen hebben niet een melancholische hang naar de menselijke warmte. Naar een natuurlijke manier van omgaan met plant en vrucht.

Gewone glastuinbouw weggeconcurreerd door robots?

Nou ja, zult u zeggen, díé lieden hadden het dan toch al niet zo op onze glastuinbouw. Want de kas van glas en staal, met matten van steenwol omhuld door wit plastic, dat doet die nostaligici verlangen naar biologisch-dynamisch, naar aarde, om niet te zeggen Moeder Aarde. Misschien vinden die straks de Westlandse glastuinder aan hun zijde. Hun eigen kassen uit geconcurreerd door die zelfdenkende teeltsystemen, die een komkommer – of tomatenplant nog meer kilo’s product zullen weten af te troggelen. Te oogsten door robots, ja, dat gaat ook een keer lukken.

Staan we dan klaar met straatstenen of stoeptegels om boos de ruiten in te gooien? Of zijn we allang blij dat we met zijn 10 miljarden toch nog gezond te eten hebben? Zonder pijn in je rug of je knieën.

Of registreer je om te kunnen reageren.