teeltgeluid

‘Komkommerplanten hadden extra lampwarmte nodig’

Herman Luimes begint ook komkommers te snijden van de stengels die hij begin februari heeft bijgemaakt.

De plantdichtheid van 1,5 plant per vierkante meter in de belichte hogedraadteelt is door het bijmaken van die extra koppen verdubbeld naar 3 per vierkante meter. Het zonnige weer droeg goed bij aan een vlotte ontwikkeling van de aangehouden extra stengels. “Mooi weer maakt een hoop verschil. Met donkere dagen kan het een stuk moeizamer gaan.”

Belichting

Het gewas vraagt aardig wat water. Er wordt 3,0 EC aan voeding meegegeven. De mat-EC komt daarmee onder de 2 EC uit. “Al begint de EC in de mat nu wel wat op te lopen.”

Er wordt 18 uur per dag belicht. Bij 360 Watt instraling van buiten worden de lampen afgeschakeld. “Tijdens de afgelopen heel koude periode zijn we ook overdag doorgegaan met belichten, ongeacht de instraling.” De planten hadden die extra lampwarmte nodig.

Voornacht afbouwen

Bij 130 Watt instraling van de zon begint het verduisteringsdoek open te lopen. Overdag wordt een temperatuur van 22 graden aangehouden, gevolgd door een voornacht van 17 graden. Vanaf middernacht, als de lampen aan gaan, staat een de nachttemperatuur van 20,5 graden ingesteld. “Nu we overdag meer zon en hogere temperaturen krijgen, zullen we de voornachten wel een beetje verder afbouwen en de nachten langer maken.”

In een gedeelte van de tuin werd vorig jaar al belicht. Op de rest van het bedrijf, waar vorig jaar nog een traditionele teelt stond, wordt nu eveneens belicht aan de hogedraad. Er zit een week verschil in plantdatum tussen, maar in beide afdelingen wordt dezelfde klimaat- en watergeefstrategie aangehouden.

Beetje meeldauw

Plagen zijn nog niet waar te nemen. Wel zit er een beetje meeldauw in het gewas. “Dat begon al vrij snel na het planten. Toen vonden we al wat stipjes. Met belichtingslampen blijkt meeldauw hardnekkig, en lastig te bestrijden.”

Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.