Doorgaan naar artikel

‘Grenzen aan geothermie’

Nu we écht minder gas uit de Groningse ondergrond gaan halen, is aardwarmte ineens hot.

En ultradiepe aardwarmte nog veel hotter. Energie Beheer Nederland belegde op 22 februari een informatiedag over ultradiepe boringen naar aardwarmte. Dat trok een groot en breed publiek. Zeven consortia presenteerden zich. Bedrijven en lokale overheden kwamen erop af. Maar ook Greenpeace en Natuur en Milieu waren er.

In het Westland hebben ze net zo’n ultradiepe put weer met cement afgesloten. Het bleek hier op 4 kilometer diepte toch minder makkelijk om heet (héél heet) water uit het gesteente op te pompen dan dat geologen met al hun ervaring en kennis hadden voorzien. Het betekent dat de Westlandse tuinders het met zijn allen zullen moeten doen met de beperkte hoeveelheid aardwarmte in de minder diepe ‘Onderkrijt-laag’.

Voorsprong glastuinbouw met aardwarmte

De glastuinbouw heeft met bewonderenswaardig vooruitziende blik een geweldige voorsprong op de rest van Nederland. Maar EBN – de overheidsdochter die spin is in het web van álle in Nederland uitgevoerde en nog uit te voeren energieboringen – verwacht dat tot 2030 er wel eens 1.000 geothermieputten zouden kunnen zijn, tegenover de 17 nu. Want ook zonder Gronings gas wil heel Nederland toch warmte.

Als iedereen zijn deeltje van die warmte wil hebben, dan zal van die voorsprong misschien al snel niet veel meer overblijven. Het is door de geologische tegenvaller in de diepe Westlandse ondergrond toch wat onwaarschijnlijker geworden dat we met zijn allen zomaar hopla die eindeloze voorraad aardwarmte kunnen aftappen.

Is boren naar aardwarmte wel veilig?

En dat andere hot issue: is en blijft het wel veilig? Greenpeace en co gaan daar met al hun kritisch vermogen duizend vergrootglazen op leggen. Tast al dat geboor en gepomp niet toch het milieu aan? Verstoort het de natuur niet?

Nu al moeten we met minder gas toe kunnen. Het Energieakkoord voor het komend decennium gaat er toch wat anders uitzien dan misschien was voorzien. En het lijkt voor de tuinder minder opportuun om alle kaarten op geothermie te zetten.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin