teeltgeluid

‘Actievere beheersing luis in groene paprika’

Voor het gewas groene paprika bij Noorland Paprika in IJsselmuiden (Ov.) kwam de huidige zonnige periode precies op tijd.

“Het begon net toen we zetting wilden creëren. Dat kwam dus goed uit”, vertelt teler Ton Noorland. De uitgroeiende vruchten vragen nu wat meer van de plant, en bloemetjes kruipen wat meer naar boven. “Maar het gewas is niet onderuit gegaan.”

Gespreide zetting

Er is niet specifiek op aangestuurd om de eerste zetting in een bepaald oksel aan te houden. “Het is geleidelijk aan eraan gekomen. Een klein beetje in het eerste oksel en een deel in het tweede en derde oksel. Daardoor heb je straks niet dat je de plant in een paar dagen weer helemaal leeg rammelt. Dan blijft het makkelijker in balans.”

Halverwege week 10 worden de eerste vruchten geoogst. “Ik verwacht in die week 3 ons per vierkante meter te oogsten, gemiddeld over het hele bedrijf.”

Minder topwerk

Met het begin van de oogstperiode begint het aantal tijdelijke arbeidskrachten op het bedrijf weer toe te nemen. Het topwerk begint wat af te nemen. “Zolang het vrucht er nog niet aan sjort, hadden we veel topwerk. Nu de vruchten uit gaan groeien, loopt de hoeveelheid topwerk terug. Het is nu vooral redelijk wat indraaien.”

Klimaat bijstellen

De weersomstandigheden, met zowel zonnig weer als lage temperaturen, vroegen de laatste tijd steeds om bijstelling van de klimaatregeling. Noorland: “Je houdt steeds rekening met de buitenomstandigheden. Als de zon het kan overpakken, gaat het scherm open. Het bovenste van het dubbele doek als eerste. En we proberen een voornachtje aan te houden, zodat het even wat kan afkoelen. Maar niet te groot, want je wilt ook redelijke etmaaltemperaturen blijven draaien, zodat de vruchten op tijd uitgroeien en je op tijd weer her-zetting krijgt.”

Gewas activeren

Op basis van de energievraag aan buiswarmte loopt het eerste schermdoek dicht. Noorland wil niet dat het doek te vroeg gaat sluiten. “We willen voorkomen dat er een bedompt klimaat ontstaat. Je wilt een actief klimaat houden.”

Voorzichtig met CO2

Aan de CO2-vraag is te merken dat het gewas echt staat te werken. “Het is een genot om naar te kijken.” Toch blijft de teler voorzichtig met CO2 doseren, met oog op eventueel schadelijke bijgassen. We hebben geen zuivere CO2, en doseren alleen via de rookgasreiniger van de wkk. Dan moet je met gesloten luchtramen wat terughoudender zijn. Nu begin je langzaam aan weer wat meer te luchten. Dan durf je de CO2-concentratie iets hoger op te laten lopen.”

Voldoende water

De watergift wordt niet overdreven. “Maar je moet nu, met uitgroeiende vruchten, zeker ook niet zuinig zijn met water. De plant moet kunnen opnemen wat hij nodig heeft.” Er wordt daarbij 2,7 EC aan voeding meegegeven, wat in de mat resulteert in een waarde de een paar tienden hoger ligt. “De EC veranderen we nooit zo snel, omdat dat de nodige gevaren inhoudt”, zegt teler Noorland.

Actief luisbeleid

Bij de ziektes en plagen is alles onder controle. Omdat trips in het begin niet op kwam zetten, is besloten om direct biologisch te starten, zonder preventieve bespuiting.

Waar Noorland bij luis voorheen pas bestrijders inzette nadat er luis was gesignaleerd, voert hij dit jaar een actiever beleid. “Direct, vanaf het moment van planten, zetten we iedere week in tegen luis. We besteden ook nog meer aandacht aan het scouten. Als je nu een luizenplekje vindt, zie je er direct al wat ‘bio’ bij. Dat is een voordeel van deze aanpak. En als we wat luis zien, reageren we direct. We hebben altijd wat biologie op voorraad gereed liggen.”

Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.