teeltgeluid

‘Actief bodemleven zie je terug in de cijfers’

“We hebben sinds het planten in week 3 bizar veel licht gehad. In 6 weken tijd 5.500 Joules meer dan het 15-jarig gemiddelde. De gewassen staan daardoor ongelooflijk sterk en ontwikkelen zich erg snel”, zegt teeltchef Wim van Marrewijk van biologische Kwekerij Frank de Koning op Voorne-Putten (Zuid-Holland).

De eerste oogst van de tomaten komt in week 12. De eerste pallets aubergine werden vorige week woensdag al geknipt, net als de eerste komkommers (slicer-type) die pas in week 6 waren geplant. “De gewassen hebben een goede balans, uitstekende zetting en voorspoedige vruchtuitgroei. Zo mooi hebben we ze in de afgelopen 10 jaar niet gezien.”

Ook het bodemleven is al heel actief. “Dat zie je terug in de cijfers. Het merendeel van de stikstof is als eiwit opgenomen. In het blad is het aandeel van nitraat maar 25% en ammonia hooguit 10%. De rest zijn lipiden. Dat kan alleen als de protozoa erg actief zijn. En de waardes van de mobiele mineralen in het oude blad lopen op, dus die trekken we ook niet leeg.”

Sturen op plantsapanalyses

Wekelijks neemt hij in de verschillende gewassen plantsapmonsters van jong en volwassen blad. “In de biologische teelt zit 70 tot 80% van de mineralen in de voorraad. Dan wil je wel weten wat ervan in de plant terecht komt. Eigenlijk sturen we alleen nog maar via de plantsapanalyses. Twee keer paar jaar nemen we grondmonsters om de bodembalans te bepalen. Dan weten we hoeveel direct en indirect opneembare mineralen er in voorraad zijn. De toegevoegde compost moet eerste microbieel worden omgezet tot humus voordat de mineralen beschikbaar komen.”

Eigenlijk sturen we alleen nog maar via de plantsapanalyses’

Weinig Botrytis

De tomaten staan mooi in balans. Hier en daar is daarvoor wel een blaadje uit de kop gehaald. “Als je 15 verschillende rassen in een afdeling hebt staan, is het natuurlijk nooit helemaal gelijk.” Opvallend is hoe weinig Botrytis er is. “Je ziet alleen wat bij de afscheiding met de perskluit maar helemaal niets erboven. Dat is vrij uniek.” In de klimaatsturing en de voeding let Van Marrewijk er goed op dat aan het eind van de dag het merendeel van de aangemaakte suikers is opgebruikt. “Als je suikers overhoudt krijg je ongedierte.”

Belasting geleidelijk opvoeren

Hij stuurt de gewassen vooral op geleidelijke belasting. Bij tomaten past hij trossnoei toe en verder in het voorjaar zal er bij sommige rassen een hele tros worden verwijderd. “Dan heb je eind juni, als de prijzen lager zijn, misschien minder tomaten, maar je houdt het gewas wel sterker voor het najaar.” Bij de paprika probeert hij de zetting ook zo weinig mogelijk in vluchten te laten komen. In een van de kassen lag er nog plastic in tijdens de vorstperiode, maar op de locatie Kloosterweg 6 (met dubbel scherm) was het folie er bewust uitgehaald voor de vorst.

Van Marrewijk stuurt de gewassen vooral op geleidelijke belasting. Bij tomaten past hij trossnoei toe en verder in het voorjaar zal er bij sommige rassen een hele tros worden verwijderd. “Dan heb je eind juni, als de prijzen lager zijn, misschien minder tomaten, maar je houdt het gewas wel sterker voor het najaar.” - Foto: Peter Visser
Van Marrewijk stuurt de gewassen vooral op geleidelijke belasting. Bij tomaten past hij trossnoei toe en verder in het voorjaar zal er bij sommige rassen een hele tros worden verwijderd. “Dan heb je eind juni, als de prijzen lager zijn, misschien minder tomaten, maar je houdt het gewas wel sterker voor het najaar.” - Foto: Peter Visser

“Calcium kan alleen tijdens de celvorming worden opgenomen. Voor die opname heb je dan voldoende gewasactiviteit nodig. Dat is uitermate goed gelukt. Je ziet krachtige koppen en geen bladrandjes of neusrot. Deze rivierdeltagrond bevat enorme buffers aan calcium, maar het valt bij inactief weer niet mee het in de plant te krijgen.”

3 planten met spint op 11 hectare

De plaagdruk is uitzonderlijk laag. “We hebben op 11 hectare 3 planten met spint gevonden en nog helemaal geen trips en wittevlieg. We zagen net na het planten wat Tuta in tomaat en 3 paprikaplanten met katoenluis, maar die zijn weer verdwenen door natuurlijke vijanden die in de bodem waren overgebleven. Als BD-bedrijf doen we geen bodembewerking. Daardoor kunnen ze gemakkelijker overleven in de bovenlaag.”

‘De gewasbescherming loopt echt super’

Van Marrewijk heeft nog maar minimale hoeveelheden biologie ingezet. “We hebben alleen in lage concentraties Aphidoletes uitgezet tegen bladluis, en als we boterbloemluis vinden komen daar Aphidius ervi en colomani bij.” Bladluis kan in paprika al vroeg problemen geven. Nu vindt hij per pad maar op een paar planten een paar luisjes. “De gewasbescherming loopt echt super.”

Slicer-komkommer smaakt beter

Op de vorig jaar november aangekochte nieuwe locatie wordt nu alles klaargemaakt om op 23 april te kunnen planten. Vorige week is de compost erin gereden. De kas van 3 hectare komt voor de helft vol met komkommers, merendeel de gangbare aan de hoge draad. De slicers gaan voornamelijk naar een vaste klant in Engeland. “Het is een beperkte markt die vooral draait om de betere smaak van de slicer-komkommer.”

De andere helft komt vol met paprika, hoofdzakelijk rode maar ook wat geel en een vak groen. “De groene gaan in de duoverpakking voor Engeland. Het wordt onderhand zoveel dat we ze niet allemaal meer uit de rode willen oogsten.”

Auteur: Gerard Boonekamp

Of registreer je om te kunnen reageren.