weblog

‘Platform voor eerlijke prijs’

Tegenwoordig kun je geen blad meer openslaan of er staat ‘duurzaam’.

Duurzaam is er in allerlei variaties: duurzaam ondernemen, duurzaam koken, duurzaam uit eten, duurzaam verkopen, duurzaam doodgaan. We moeten toe naar een circulaire economie …

CO2-reductie

Duurzaam ondernemen is naar mijn bescheiden mening al lang aan de gang in de tuinbouw, nog voordat het woord duurzaam gangbaar werd. Afspraken die we rond de eeuwwisseling hebben gemaakt met de overheid over energiebesparing en CO2-reductie getuigden toen al van duurzaam ondernemen. Wij hebben dat als tuinbouw opgepakt, omdat we er ook nog geld mee gingen verdienen of minder kosten gingen maken.

‘Iedereen doet maar wat’

Groot aantal prijssystemen

Technisch kunnen we zowat alles oplossen, dus duurzaam produceren ook. Het wordt anders als we onze duurzaam geteelde producten gaan verkopen. Het grote aantal prijssystemen en verkopende partijen heeft geleid tot een onzichtbare brij aan prijzen. Iedereen doet maar wat. De prijs komt zo ondoorzichtig tot stand dat je als teler soms het gevoel krijgt met een fooi van de handelaar te worden afgescheept, net als onze voorouders rond 1900. Zij kwamen toen tot de conclusie dat er een veiling moest komen met afslag.

‘De kosten van het duurzaam produceren worden niet meegewogen in de prijs’

Beschikbaarheid producten

Heden ten dage produceren we een goed duurzaam product en de productbeschikbaarheid ligt bij de teler. Maar we kunnen dat niet goed omzetten in een duurzame eerlijke prijs! De maatschappij stelt steeds verdergaande eisen. Maar de kosten van het duurzaam produceren worden niet meegewogen in de prijs.

Verkopen via platform

Ik zeg niet dat een veiling alles is, maar er zijn gewoon te veel aanbieders die hetzelfde doen. We gaan er niet slim mee om. Terwijl er misschien wel mogelijkheden zijn. Denk aan verkopen via een platform onder de hoede van een verbindende organisatie. Alle partijen kunnen hun product op dit platform aanbieden met specificaties en vraagprijs, zonder hun identiteit op te geven. De kopers hebben keuze en de prijs wordt weer doorzichtiger. Het is een droom die ik al jaren koester. Ik hoop dat hij eens uitkomt.

Of registreer je om te kunnen reageren.