teeltgeluid

‘Met vorst nog blij met folie in kas’

Izaäk van der Lelij is in week 8 blij met het zonnige weer, na de voorgaande donkere periode. “Het gewas wordt daar weer helemaal blij van.”

Bij paprikateeltbedrijf Gebr. Van der Lelij in Den Hoorn (Zuid-Holland) is net na kerst op 7,6 hectare het ras Maldonado geplant, in een driestengelsysteem op 7 stengels per vierkante meter. Op het vierde blad wordt de eerste vrucht aangehouden. Vanwege de redelijk late zaai hebben de planten niet zo heel veel last gehad van het donkere weer. “De plant had toen nog niet zoveel assimilaten nodig.”

In week 7 zijn alle touwtjes vastgeknoopt. In week 8 is begonnen met het eerste rondje indraaien van de stengels.

Vast folie

Onder het beweegbare schermdoek is vast folie aangebracht, 10 x 10 geperforeerd met langs de gevels enkele banen met wat minder gaatjes. In een van de kassen ligt het vaste folie nog. Bij een andere afdeling is het er anderhalve week geleden al uitgehaald. “De kas is daar iets lager, en die tuin heeft meer last gehad van de donkere periode waarin de planten nog geen belasting hadden. Daar zat te veel rek op de plant.”

“In de tuin waar we het folie nog hebben liggen, zijn we daar blij mee, nu weer vorst wordt voorspeld. Voor de andere tuin is het goed dat het eruit is. Anders zou de verleiding groot worden om het met vorst toch weer dicht te trekken. Nu hebben we die keuze gelukkig niet meer. Want ik weet niet of dat wel goed zou zijn voor dat gewas waar meer lengte op zit.”

‘Het is goed dat het folie eruit is. Anders is de verleiding groot om het met vorst toch weer dicht te trekken.’

Vocht levert nog geen problemen op onder het foliescherm, zeker niet met de huidige kou buiten. “We hebben wel kieren in het folie getrokken. En als het vocht straks te veel op gaat lopen, dan gaat het folie eruit. De plant bepaalt.”

Handmatig bijsturen

Bij de klimaatinstellingen wordt een nachttemperatuur van 18 graden Celsius aangehouden, met voorafgaand een voornacht van 16 graden. Overdag wordt naar 20,5 graden Celsius gestookt. De zon doet de rest. Boven de 25 graden wordt afgelucht.

Het beweegbare schermdoek gaat op licht rond 10.00 uur open. In de andere kas zonder folie gaat het op licht en temperatuur open. “Die instelling op licht is vast, maar de temperatuur staat er niet automatisch in. In januari en februari is elke dag anders, en moet je handmatig bijsturen.”

Gestoomde steenwol

Bij de watergift stuurt Van der Lelij op 20 tot 30% drain. Bij elke 100 joules licht wordt een beurt van 100 cc water gegeven. In de kas onder folie wordt 3,3 EC aan voeding meegegeven, bij het gewas zonder vast folie is dat 3 EC. “Dat is vrij behoorlijk, maar ik geef ook behoorlijk water.”

Het watergeven gebeurd op gestoomde steenwolmatten, die nu voor het vierde jaar gebruikt worden. Qua watergeefstrategie zijn er nauwelijks verschillen met een teelt op een nieuwe mat. “Al merk je wel dat de planten ietsje vegetatiever reageren, waardoor je wat generatiever moet telen. En we laten de matten iets minder ver interen, zodat ze altijd weer goed nat te krijgen zijn.”

Het werk van het zelf stomen tijdens de teeltwisseling valt wel mee. “Het ‘alles netjes opstapelen en wegrijden’ kost iets meer tijd dan alles met een bulldozer naar buiten rijden. Maar het past goed in ons systeem.”

Enkel spintje

Qua plantgezondheid is er direct biologisch gestart. Er zit inmiddels al montdorensis en Orius in. “Verder zetten we langs het pad altijd californicus uit, en op spintplekjes spintroofmijten. Langs het pad kom je af en toe een plantje met een spintje tegen.” Het is al zichtbaar dat de biologische bestrijders goed aanslaan.

Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.