teeltgeluid

‘Zelf matten stomen in paprikateelt bevalt nog goed’

Bij paprikakwekerij Gebr. Van der Lelij in Den Hoorn is de teeltwisseling in volle gang.

Bij de teeltwisseling is een vaste volgorde van werkzaamheden, waarbij iedereen weet wat hij moet doen. In week 47 is het gewas versnipperd. Met het hijssysteem zijn alle lange liggers en goten omhoog gehesen. Izaäk van der Lelij: “Van die keus voor dat hijssysteem hebben we nog nooit spijt gehad.” In week 48 wordt het folie geklapt en de kas schoon grondig geveegd.

“Doordat we alles helemaal schoon kunnen maken aan het einde van de teelt, hoeven we aan het begin van de nieuwe teelt niet te spuiten. Je hoeft daardoor op jaarbasis minder middelen te gebruiken. Ook hebben we het gevoel dat de biologie beter aanslaat dan dat je Vertimec zou gebruiken bij de start. Dat middel heeft toch altijd een nawerking.”
Lees verder onder de foto‘s

Het gereed maken voor het uitruimen van het gewas is in volle gang. - Foto's: Peter Visser
Het gereed maken voor het uitruimen van het gewas is in volle gang. - Foto's: Peter Visser

Zelf stomen

Alle substraatmatten worden opgeraapt en onder een zeil gereed gelegd om te stomen. Dit gebeurt op het bedrijf zelf. “Dat bevalt ons nog steeds goed.”

De druppelaars worden alleen gespoeld met schoon water. “We gebruiken tijdens de teelt al waterstofperoxyde en dat werkt voldoende. Ik zie tijdens het schoonmaken weinig algen uit de leidingen komen.”

Stomen van het substraat gebeurt op het eigen bedrijf.
Stomen van het substraat gebeurt op het eigen bedrijf.

Teelt afgesloten

Van der Lelij kijkt best tevreden terug op het afgelopen teeltseizoen. De paprikateelt zelf is goed verlopen, met weinig last van plagen. Met de droge zomer kregen ook schimmels minder kans. De productie komt overeen met die van het jaar ervoor. “In het voorjaar hebben we wel wat productie verloren. En in de zomer hebben we vanwege de hitte meer vruchten weg moeten gooien, maar daar tegenover staat dat we dankzij het vele licht meer kilo’s hebben kunnen oogsten.”

De eindfase van de teelt verliep ook naar tevredenheid. “We kwamen goed uit met de laatste zetting. We konden rood blijven oogsten. Want prijzen voor groen zijn te laag om voor te kunnen snijden. Al hebben we nu bij rood ook niet helemaal alles geoogst, omdat de prijzen slecht waren.”

Vruchtkwaliteit

De vruchtkwaliteit op het eind bleef nog goed. De kwaliteit is eerder in de teelt wel even wat minder geweest, tussen twee snedes in. “De plant had toen net zwaar belast gehangen in de zomer, waarna er tijdelijk wat minder aan hing. Maar de laatste tijd hebben we weer goed kunnen snijden van een mooie nieuwe snee.”

Op het eind is het altijd een spel tussen de hoeveelheid zon en het watergeven

Spel met watergift

In het staartje van de teelt is vrij vlak gestookt. Dankzij redelijke weersomstandigheden kon het scherm nog redelijk vaak open. “Op het eind is het altijd een spel tussen de hoeveelheid zon en het watergeven. Omdat we zelf stomen, wil je de matten zo droog mogelijk trekken. Aan de andere kant wil je voldoende water blijven geven om de plant te laten verdampen en om te zorgen dat de vruchten hard blijven.”

Voor kerst planten

De nieuwe teelt zal ietsje eerder starten dan gebruikelijk. “De kerst valt niet zo prettig dit jaar. Daardoor gaan we daarvoor al planten. Dan hebben daarna een rustige kerst en hoeven we alleen voor de plantjes te zorgen.” De kwekerij heeft opnieuw gekozen voor het rode ras Maldonado.

Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.