teeltgeluid

‘Leidingen blijven brandschoon met waterstofperoxide’

Bij Noorland Paprika in IJsselmuiden wordt de kas weer voorbereid op de nieuwe teelt groene paprika.

Teelttechnisch is het staartje van de afgelopen teelt naar tevredenheid verlopen. Ton Noorland: “Kwalitatief is het goed geweest. De vruchten waren voldoende grof, en de productie is ons absoluut niet tegengevallen.” Helaas kreeg de laatste productie geen waardering in de prijsvorming. “De prijzen eindigden in mineur. De kosten-batenanalyse was ongunstig, met name over die laatste teeltweken.”

Rupsen vragen veel aandacht aan het einde van de teelt

De teelt is schoon geëindigd qua plagen. “Al vergden de rupsen heel veel aandacht. Niet dat we er onder zijn gelopen, maar rupsen vroegen gewoon steeds veel aandacht. Een geluid dat ik ook om me heen meer heb gehoord. Ik weet ook niet waardoor die extra druk komt. Maar volgend jaar gaan we kijken of van meet af aan al biologische bestrijders kunnen inzetten.”

Schoon druppelsysteem door gebruik gestabiliseerd waterstofperoxide

De teeltwisseling wordt aangepakt via een al lang gehanteerd vast draaiboek. “Dat werken we altijd zo af. Het enige dat daarin 2 jaar geleden is gewijzigd, is dat we het druppelsysteem niet meer schoonmaken tijdens de teeltwisseling. Sinds we tijdens de teelt gestabiliseerde waterstofperoxide gebruiken, blijven de leidingen brandschoon. Dus in de teeltwisseling doen we daar niets meer aan.”

Ruim de tijd nemen zodat alles echt schoon is

Met een teelt die 10 november is beëindigd, en een nieuwe teelt die pas op 7 januari weer wordt geplant, is er ruim tijd voor een grondige schoonmaak. “Het gewas, de steenwol en alle groenafval proberen we altijd zo snel mogelijk de kas uit te krijgen. En daarna goed controleren of dat netjes is gebeurd. Dan weet je dat alles dood gaat dat nog probeert te overleven in de kas.”

Start teelt met groen ras Frazier en kleine proeven

Inmiddels wordt de kas al weer ingericht voor de nieuwe teelt. “In de loop van week 51 gaan we de nieuwe matten weer vol druppelen. Voor de kerst willen we het grootste deel van het werk klaar hebben. Ook het touwtjes hangen is vrijwel altijd al grotendeels gebeurd op het moment dat de planten komen.”

Er komt opnieuw het groene ras Frazier te staan, aangevuld met wat kleinschalige proeven.

Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.