teeltgeluid

Late levering ledlampen kost vroege zetting

“De nieuwe kas was verre van af, toen we op 9 november plantten. Maar met uitzondering van wat zettingsproblemen groeit het gewas goed”, zegt Tom Vlaemynck van Tomato Masters in Deinze.

Een deel van de verwarming, het laagwaardige warmtecircuit dat de condensor van de nieuwe warmte-krachtkoppeling (wkk) koelt, was niet af. De wkk was vorige week aan het testdraaien en moest nog gekeurd worden. “Hij gaat anderhalve maand te laat in werking.” Ook de full ledbelichting van Plessey is nog niet op orde. “Er was een kwaliteitsissue bij de productie waardoor de ‘drivers’ moesten worden vervangen.” Halverwege vorige week werden de laatste ledlampen geleverd.

Donkere start

In de nieuwe kas van 5,7 hectare staat het middelgrofras Foundation (Nunhems) en de paprika-trostomaat Redetto (Rijk Zwaan). “We hebben mooie planten gekregen.” Vanaf 19 november is de belichting aangegaan, maar op helft van de bedoelde 220 μmol/m2, per seconde. De belichtingsduur was meteen al 18 uur. Mede door het donkere weer waren er bij de tweede en derde tros zettingsproblemen. “De bloemkwaliteit was gewoon niet goed door de te lage lichtintensiteit. Maar nu we bij Foundation volle bak kunnen belichten zie je het snel opknappen.” De vierde en vijfde tros bloeide vorige week. Op de dag wordt een kastemperatuur van 24 graden aangehouden. De voornacht staat op 17 graden en een half uur nadat de lampen zijn aangegaan is de nachttemperatuur van 20 graden bereikt. Zo komt hij uit op een etmaaltemperatuur van 20,7 graden.

Nu al extra dief erbij

Voor de lampen aangaan gaat het verduisteringsdoek dicht, dat hij zo weinig mogelijk laat kieren. De laatste tijd gaat ’s nachts en na 15.00 uur ook het tweede scherm dicht als het koud is.

Foundation is geplant op een dichtheid van 2,5 planten per m2. Vorige week werd er al een extra dief aangehouden om naar 3,3 planten te gaan. Later wordt dat 4,2 stengels per m2. Redetto is op 3,8 stengels per m2 gepoot en gaat begin volgend jaar naar een dichtheid van 4,5. De trossen van Foundation worden het hele jaar op 5 tomaten gesnoeid.

Het is nu even alle hens aan dek

Meteen al Bemisia gevonden

Het voordeel van een nieuwe kas zou moeten zijn dat er geen ongedierte zit bij de start. Toch kwam Vlaemynck net na het planten al tabakswittevlieg (Bemisia) tegen bij het scouten. Hij heeft 1,5 roofwants per vierkante meter uitgestrooid, om de 3 rijen. Elke week worden er kaartjes met een mix van sluipwesppoppen van Encarsia en Erethmocerus opgehangen. En wekelijks voert hij de roofwantsen volvelds bij door iedere achtste rij met blazer met aan weerskanten een grote ventilator ephestia-eieren over het gewas te blazen. “Het is nu even alle hens aan dek om zo snel mogelijk een Macrolophus-populatie op te bouwen.”

Eindschot boven verwachting

In de onbelichte kassen is vorige week het gewas gehakseld. Op 10 december werden de laatste tomaten geoogst. Uiteindelijk sluit hij het seizoen af met een productie die bij de trostomaten (ras Foundation) 4 tot 5 % lager ligt dan de prognose. Het gevolg van de hete droge zomer. “Het eindschot was beter dan verwacht. De kwaliteit en de grofheid waren goed.” Bij de San Marzano-tomaten is het verlies nog veel groter door de problemen met neusrot.

San Marzano vaste waarde

Na het opruimen van het gewas wordt het glas schoongemaakt met een reinigingsmiddel dat fluor bevat. De kas wordt bovendien gefogd met formaline. Strenge protocollen, zoals in Nederland, zijn niet nodig. In België is tot nu toe geen ToCV gevonden. Net voor en net na kerstmis gaat Vlaemynck planten in de onbelichte kassen. In de kas met diffuus glas komen San Marzano-tomaten van het ras Portento te staan. Ondanks de neusrotproblemen verdubbelt hij het areaal naar 5 hectare. De tomaten zijn een vaste waarde voor de telersgroep TOMECO bij Veiling Hoogstraten. Daarmee verdwijnt het ras Sevance uit het plantschema van Tomato Masters.

Auteur: Gerard Boonekamp

Of registreer je om te kunnen reageren.