weblog

laatste update:12 nov 2018

‘Oplossingen voor beter verdienmodel’

De teelt loopt op zijn eind. Wij zijn aan het opruimen. Ondanks dat de komkommers virus gehad hebben, zorgen we er gewoon voor dat de kas straks spic en span klaarligt als de plantjes weer komen.

Zelf zijn wij net terug van 8 dagen vakantie. Dat bevalt ons goed, zo tegen het eind van de herfstteelt. Via allerlei media blijven we op de hoogte hoe het reilt en zeilt in de wereld. Dit is een jaar met extreem weer. In Spanje viel afgelopen maand veel neerslag en in Nederland was het zonnig en droog.

Prijs waardoor produceren weer plezierig wordt

Wat me aardig bezighoudt, is de vraag hoe de politiek ervoor kan zorgen dat we als boer en tuinder een prijs voor ons product krijgen waarmee het weer plezierig wordt om te produceren. Daar zullen we als producent meer op in moeten zetten, want verkoopprijs = bruto kostprijs + bruto marge.

De marges die wij moeten maken, halen we amper. Aan de kostprijs mag ook wel eens gesleuteld worden zodat alle kosten meegerekend worden. Dus niet alleen arbeid, warmte, teeltkosten, afschrijving, aflossing, rente. Maar ook de verplichtingen die we moeten aangaan van de maatschappij zoals keurmerken, CO2-reductie, hergebruik grondstoffen, afval en waterzuivering en andere politieke dingetjes zoals beperking agrarische uitvoer naar Rusland, de komende brexit, de btw-verhoging van 6 naar 9%.

Oplossingen beter verdienmodel

De oplossingen voor een beter verdienmodel voor land- en tuinbouw zijn:

  • wij moeten ons verenigen in coöperaties: 1 voor de boeren en 1 voor de tuinders en dus wat van onze zelfstandigheid opgeven;
  • we moeten weer terug naar een systeem van verkopen waarin alle kosten zichtbaar worden en waarbij de verkoop op 1 moment van de dag plaatsvindt. Dit kun je uitbreiden met een klok, bemiddeling of weekverkoop. Onverkocht product wordt van de markt gehaald en omgezet in producten die niet geschikt zijn voor directe verkoop. Denk aan industrie, veevoer, vergisting, inhoudstoffen, poeders , vezels voor bouwmateriaal etc.

Een groet vanuit een zonnig Heerde.

Of registreer je om te kunnen reageren.