teeltgeluid

‘Misschien was stormschade wel geluk bij ongeluk’

Bij Kleine Kaveling in Haarsteeg worden eind deze week of begin volgende week de laatste Sunstream-minipruimtrostomaten geknipt. “De kwaliteit is nu perfect”, zegt teler Janus Kanters.

Vorige week hingen er nog 2,5 tros per stengel. De tomaten zijn goed uitgegroeid. Die aan de bovenste tros zijn zelfs grover dan andere jaren. Ook de groene delen zien er sterker uit. “We hebben natuurlijk het weer mee gehad dit jaar.”

Om de laatste vruchten sneller te laten rijpen staat de kastemperatuur ingesteld op 22 graden overdag en 18 graden ’s-nachts. De luchtramen gaan bij 23,5 graden open. “Maar nu staat er nog wel een spleetje lucht in, want het gewas moet nog wel intact blijven”, zei hij halverwege vorige week.

Toch nog gescheurde tomaten

De kwaliteit is weer prima, maar begin november had hij ineens 15 tot 20% gescheurde tomaten aan de oogstrijpe trossen. “Het was de eerste keer dit jaar. We hebben het scherm misschien te lang dicht gehouden, het gewas te weinig geactiveerd of de eerste druppelbeurt kwam te vroeg.” De gescheurde tomaten werden zoveel mogelijk bij de oogst verwijderd.

Sunstream-midipruimtrostomaten - Foto: Van Assendelft Fotografie
Sunstream-midipruimtrostomaten - Foto: Van Assendelft Fotografie

Bij het verpakken gingen meerdere trossen in een doosje. “Normaal zitten er 12 tomaatjes aan een tros. Nu 7 of 8 en 6 deed ook mee. Maar de doosjes zagen er nog mooi uit. Het kostte alleen veel extra werk.”

Hogere productie ondanks extreem weer

Hoewel dus even heel wat tomaatjes in de container belandden, valt de totale productie niet tegen. “We komen dit jaar 0,5 tot 0,8 kilo per vierkante meter hoger uit dan vorig jaar. Je hoort dat de meeste collega’s lager uitkomen vanwege het extreme weer.”

Een van de verklaringen is dat het wortelgestel bijzonder sterk is gebleven en het gewas het hele jaar goed in balans heeft gestaan.

“Misschien was de stormschade in januari een geluk bij een ongeluk. We konden een paar weken lang de temperatuur niet halen, waardoor het vooral in de nacht te koud werd. We moeten met de teeltvoorlichter nog bekijken wat we hiervan kunnen leren.”

Galmijt en groene delen

Terwijl neusrot niet en gescheurde tomaten maar een keer voorkwamen, heeft galmijt wel kwaliteitsproblemen gegeven doordat de groene delen van de trossen, vooral in het nieuwe ras, grauw werden. De trossen werden bij het oogsten apart gelegd en in de hal werden de tomaatjes geplukt en in emmers verpakt als snoeptomaatjes. “Aan de tomaatjes was niets te zien.

We hadden heel veel Macrolophus zitten, dus dat kon best wat minder

Gelukkig doen we ook losse tomaten in emmers. Er waren een paar weken dat 5% van de tomaatjes los wegging.” De groene delen van de trossen zijn nu weer vrij van galmijten. “Ik heb half augustus een keer met Oberon gespoten en verder hebben de zwavelverdampers veel aangestaan, in het weekend zelfs 24 uur per dag.” Voor de rest van de plaagbestrijding is dat niet schadelijk geweest.

“We hadden heel veel Macrolophus zitten, dus dat kon best wat minder. Nu zie je wel wittevlieg, maar niet zoveel dat de tomaten er plakkerig van worden. Ik ga ze wel bestrijden, maar pas als de tomaten eraf zijn. Dan ga ik een rondje met Decis foggen voor het gewas wordt opgeruimd.”

Starten met Vertimec

De spint, waarmee de teelt al startte, is goed onder controle gebracht met sluipwespen. “Maar ik ga de volgende teelt waarschijnlijk starten met een rondje Vertimec, voordat de natuurlijke vijanden erin gaan.” Van Tuta, Nesidiocorus en Bemisia heeft hij geen last gehad.

“We zitten hier redelijk geïsoleerd. Onze overbuurman is een plantenkweker. Maar die heeft een hoogstaand hygiëneprotocol en de luchtramen zijn allemaal afgegaasd. Daar krijgen we niets van binnen.”

Nog minimaal water

Het gewas krijgt per dag nog maar 2 of 3 beurtjes water: om 10:30 uur (50 cc), om 12:30 (100 cc) en eventueel om 20:00 uur nog 50 cc per druppelaar. “De matten teren al aardig in. Maar straks gaan we zelfs hele dagen overslaan.” Als ook de laatste tomaten goed aan het kleuren zijn, gaat de kastemperatuur naar beneden. Als je te lang doorgaat, dan gaat dat ten koste van de groene delen van de tros. Het gewas hoeft dan ook niet meer te worden geactiveerd. Het mag op het laatst gerust aftakelen.”

Het was een moeilijk jaar voor de handel en teelttechnisch viel het ook niet mee

In de eerste week van november zijn de schermdraden vernieuwd. Bij de januaristorm waren er veel kapot gesneden door vallend glas. Half december wordt in een kas ook het beschadigde schermdoek vervangen door een maximaal licht doorlatend LS-doek.

Nieuw tomatenras valt af

De bedoeling is om begin januari weer te gaan planten. Sunstream blijft met 16.500 m2 het hoofdras. Het nieuwe tomatenras op de overige 8.000 m2 komt niet meer terug. “Het was een moeilijk jaar voor de handel en teelttechnisch viel het ook niet mee. Het heeft niet meer productie gebracht.” Kanters gaat er nu de snacktomaat ‘Sweetelle’ zetten. “Dat zal teelttechnisch een hele uitdaging worden. Maar we zien er veel voordelen in, omdat we ze zelf verpakken. We zijn een kleine tuinder, maar redelijk groot als verpakker.”

Auteur: Gerard Boonekamp

Of registreer je om te kunnen reageren.