teeltgeluid

laatste update:7 nov 2018

‘Tripsen zelf niet te zien, wel de schade’

Het gewas bij Arthur van Geest in Tinte staat er nog goed bij voor deze periode van het jaar.

“Het blijft mooi weer. Maar als het straks ineens donker weer wordt, dan ben ik er toch bang voor dat het gewas dan ineens instort.” Van naweeën van de extreem hete zomerperiode heeft het gewas nauwelijks last gehad. “In de week na de hitte was het nog even iets minder, maar daarna pakte het gewas het weer goed op. Aan deze kant van het land is het ook niet zo extreem geweest met de warmte.” De grofheid van de geoogste vruchten is nog goed. “Je hebt wel meer kromme. We snijden nu 20 tot 30% klasse 2, maar dat is gebruikelijk voor deze periode van het jaar.”

Makkelijk te luchten

Er wordt een voornacht aangehouden van 19 graden Celsius, gevolgd door een nacht van net onder de 20 graden. De dagtemperatuur staat ingesteld op 20,5 graden. “Ondanks dat het nog steeds warm is buiten. Maar we blijven wel doorstoken, om alles droog te houden.” Overdag mag de temperatuur met de zon mee oplopen. Tussen 14.00 uur en 17.00 uur wordt de ventilatietemperatuur verhoogd van 23 naar 25 graden Celsius. Onder de 10 graden buitentemperatuur mag het schermdoek dicht lopen.

Vocht in de kas is nog geen probleem. “Het is nog relatief warm, dus je kunt relatief makkelijk luchten. Je kunt best veel lucht zetten. Dat is heel anders dan een situatie waarbij de ramen de hele dag dicht zouden liggen bij 10 graden.”

Spint is op de eerste teelt na geen probleem geweest. Voor de tweede en derde teelt hebben we bijna niets uitgezet

Minder water geven

Met watergeven wordt rustig aan gedaan. De druppelbeurten starten 2 uur na zonop. “Dat gaat straks dus vanzelf later worden. Nu betekent het een start rond 09.30 uur of 10.00 uur. De EC is wel iets opgelopen met het mooie weer. Die zit nu rond de 4 in de mat. We geven 3 EC mee, met een halve punt lichtverlaging.”

Schade trips

Bij de plagen ziet Van Geest wel een enkel wittevliegje komen, maar biologisch verloopt de teelt goed. “Spint is op de eerste teelt na geen probleem geweest. Voor de tweede en derde teelt hebben we bijna niets uitgezet. Bij de tussenplantingen is de biologie dus goed overgelopen.”

“Je ziet nog een hoop swirskii lopen. Tegen wittevlieg en trips hebben we in 3 keer bij elke plant en zakje opgehangen. Dankzij het goede weer blijft ook de Feltiella het nog goed doen. Andere jaren hield de biologie er begin oktober vaak mee op. Maar het loopt nu goed door. Trips hebben we niet veel gezien. Maar hoewel het beestje zelf niet te zien was, hebben we wel schade gehad, met kromme vruchtje en littekens erop.”

Virus gevonden

Qua ziektes is het rustig geweest met meeldauw. In de zomer zijn 2 rondjes gespoten in een paar hoeken, maar verder bleef de LVM eens in de tien dagen steeds afdoende. In de derde week van augustus werd het eerste virus in de kas gevonden. Gelukkig is het beheersbaar gebleven. “Je ziet het niet aan de vruchten.” Komende teeltwisseling zal evenals afgelopen winter het virusprotocol van Ron Peters toegepast worden, naast de standaard goede schoonmaak waarbij alle organisch materiaal zorgvuldig verwijderd wordt.

Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.