teeltgeluid

laatste update:25 okt 2018

‘Productieverlies van 7 tot 10% tomaten door droogte’

De hete en droge zomer heeft nog steeds invloed op de teelt van trostomaten (Foundation en Sevance) en San Marzano-tomaten bij Tomato Masters in Deinze.

In de zomer zijn veel wortels verspeeld doordat er nog maar een klein laagje water in het bassin stond dat te warm druppelwater opleverde. En het natriumcijfer in het drainwater liep op tot 17 mmol. Mede daardoor was het vruchtgewicht van Foundation gedaald naar 120 gram. Op 20 september is bij de trostomaten de kop uit de plant gehaald en tot 3 oktober is er zetting geweest. “Nog steeds is het wortelpakket niet geweldig. Maar de laatste 3 tot 4 trossen worden wel heel mooi en grof.” Het zwakke wortelpakket heeft productie gekost. “We komen bij het ras Foundation uit op een productieverlies van 7 tot 10%. Dat is gewoon slecht”, zegt Tom Vlaemynck. Daarbij speelt mee dat de teelt later is gestart (15/1) en eerder zal stoppen (7/12). En in de zomer waren de wkk’s 2 maanden in onderhoud waardoor hij geen CO2 kon doseren.

San Marzano: neusrot en veel arbeid

In de kas met diffuus kasdek doet het ras Sevance het beter. De productie komt waarschijnlijk even hoog uit als vorig jaar. “Maar het kon een stuk beter. We hebben de nieuwe type steenwol Elite van 10 centimeter hoog. Daar moet je langer op druppelen, maar we zijn er te lang mee doorgegaan. Dat heeft wortels ook gekost. En daarna kwam de hitte eroverheen.” In dezelfde kas staat 2,3 hectare San Marzano-tomaten van het ras die los worden geoogst. Bij 6 tot 7 trossen trad heel veel neusrot op. “Er waren weken bij dat we nog geen 3 ton plukten.”

Van de neusrot kom je niet meer af als de plant volledig uit balans is geweest

Voor het plukken werden eerst de tomaten met neusrot verwijderd. Het kostte daardoor ook veel extra arbeid. De kwaliteit is nu heel mooi. “Ze zijn mooi grof geworden, maar van de neusrot kom je niet meer af als de plant volledig uit balans is geweest.”

Hoewel neusrot dit jaar voor dramatisch grote verliezen zorgde, ziet Tomato Master zoveel perspectief voor de San Marzano's dat het areaal komend seizoen meer dan verdubbelt. - Foto: Fotostudio Atelier 68
Hoewel neusrot dit jaar voor dramatisch grote verliezen zorgde, ziet Tomato Master zoveel perspectief voor de San Marzano's dat het areaal komend seizoen meer dan verdubbelt. - Foto: Fotostudio Atelier 68

Eerder eindigen

Qua gewasbescherming loopt het redelijk goed. De galmijt is goed onder controle. Maar door het vele zwavel spuiten is de Macrolophus-populatie wel laag geworden. Wittevlieg is geen probleem. Maar er is wel een plaag van rode spint door ontstaan. Met Floramite is die weer onder controle gebracht. Alle tomaten in de onbelichte teelt worden 7 december beëindigd. Op 24 december wordt opnieuw geplant. Ondanks de neusrotproblemen verdubbelt hij het areaal San Marzano naar 5 hectare. “Qua omzet valt het normaal gesproken niet tegen. Maar als het een blijvertje is ga ik wel een hogedruk-vernevelingsinstallatie aanleggen om meer tegen neusrot te kunnen doen.” In de andere kas komt weer Foundation te staan.

Zoeken naar alternatieve waterbronnen

De nieuwbouw van 5,7 hectare nadert zijn voltooiing. Voor de zekerheid heeft hij de plantdatum een paar weken verschoven. Dat wordt nu 5 november. Vorige week maandag is het betonpad gestort en woensdag zijn met man en macht de verwarmingsbuizen op de steunen gelegd. De verwachting is dat in de eerste volle week de eerste tomaten worden geoogst uit de kas met full-LED-belichting.

Foto: Fotostudio Atelier 68
Foto: Fotostudio Atelier 68

Het waterbassin is uitgebreid van 75.000 naar 125.000 kuub. Dat is niet gering voor 15,5 hectare. Toch gaat hij oplossingen zoeken om over meer water te kunnen beschikken. Op dit moment wordt de optie onderzocht om van een naburige aardappelverwerkingfabriek restwater te gaan gebruiken. “We kijken nu welke technieken ervoor nodig zijn om er schoon en veilig druppelwater van te maken.”

Auteur: Gerard Boonekamp

Of registreer je om te kunnen reageren.