teeltgeluid

‘Plant minder per mat geplant’

Wim van den Berg in Bleiswijk heeft op 18 december Galibier geplant, als eerste van de vier teelten per jaar.

In week 4 komen de ranken er goed uit, zodat ze eind die week over de draad gelegd kunnen worden. Voorafgaand wordt nog een rondje onderdoor schoongemaakt.

Ruimer planten

Afwijkend dit jaar is dat er ruimer is geplant. In plaats van zes planten op een 2-meter-mat staan er nu vijf planten op. De gebruikelijke plantdichtheid van 1,5 plant per vierkante meter is daarmee teruggebracht naar 1,25 planten per vierkante meter. “Het bespaart arbeid en plantkosten. Vorig jaar hebben we er een proefje van gehad. Dat is goed bevallen.”

De verwachting is dat het mindere aantal planten per hectare qua productie wordt gecompenseerd door een wat hoger vruchtgewicht, en vooral doordat vruchten er ietsje sneller afkomen. “Voorheen kon je in een donkere periode ook nog wel eens een vruchtje kwijtraken. Nu is dat misschien ook wat minder.”

Meer bladeren tot draad

Het aantal stamkomkommers komt op vijf stuks uit. Vier stammers zou gebruikelijker zijn. “Maar we hadden best aardig wat bladeren naar de draad toe, achttien tot negentien. De plant zat onderin kort geschakeld, en is niet extreem gaan rekken. Daarom kiezen we nu toch voor een stammertje meer dan als er grotere gaten tussen de bladeren hadden gezeten.”

Trager

De eerste vrucht is op het achtste blad aangehouden. “Al zit een enkele wat hoger. Ze zaten niet allemaal op het achtste.” De vruchten zien er goed uit. Eind week 4 kan er worden begonnen met snijden van de stam. “Het gaat allemaal wel traag, met het donkere weer. Zeker vergeleken met vorig jaar, toen we lichtere periodes hadden. Toen ging het juist snel. Ik denk dat er in de tijd tot aan de eerste oogst wel vier tot vijf dagen verschil zit tussen nu en vorig jaar.”

Sturen op licht

Bij de klimaatinstellingen wordt een voornacht van 19,5 graden aangehouden, gevolgd door een nanacht van 20 graden. Overdag staat 21 graden ingesteld. “Met licht mee proberen we wat hoger te komen, maar dat gebeurt niet zo veel.” Als het echt goed zonnig zou zijn, zou de temperatuur best naar 24 graden mogen oplopen. Maar daar is nu geen sprake van.

De etmaaltemperatuur komt nu uit op 20,2 tot 20,4 graden. “De dagperiode is rond deze tijd nog maar kort, tussen 11.00 en 14.00 uur. Dus ook met meer licht overdag zou de etmaaltemperatuur niet zo heel veel hoger uitkomen.”

Schermen

Er wordt stevig geschermd, al gaat het scherm elke dag wel open. Bij de start is geen vast folie toegepast. Nu de vruchten tegen de oogst aan meer water vragen, streeft Van den Berg naar 20% drain. Hij geeft vier tot vijf beurtjes per dag van 125 cc. Daarbij wordt 3,1 EC aan voeding meegegeven, wat resulteert in een mat-EC van 3,5 mS/cm.

Preventieve inzet biologie

Bij de start is twee keer een behandeling met Vertimec toegepast, om schoon te beginnen qua plagen. In het gewas is nog niets waargenomen. Binnenkort wordt echter wel preventief gestart met de inzet van californicus, waarna swirskii al snel zal volgen. “De inzet is minimaal, maar het zorgt dat er toch wat zit.”

Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.