teeltgeluid

‘Paprikaplanten bijna week trager qua groei’

Het sombere weer voor de kerst maakte dat het paprikagewas bij Marcel de Koning in Nootdorp niet hard groeide.

Volgens De Koning loopt het gewas bijna een week achter ten opzichte van vorig jaar. Na het op drie zetten van de stengels, is de teler net voor de kerst weer aan het toppen gegaan. “Ook dat was nog niet heel hard nodig, doordat het gewas minder snel groeit dan andere jaren”, zegt De Koning. De helft van de kas topt hij nog voor de kerst, de rest volgt direct daarna.

Rustig aan met donker weer

Met de temperatuur gaat De Koning ook niet zo hoog zitten vanwege het donkere, sombere weer. “We doen rustig aan, anders sloop je het gewas. Die paar assimilaten die er nog aangemaakt worden, stook je niet op met temperatuur.”

Net voor de kerst staat tot 22.00 uur een voornacht van 18,5 graden ingesteld, gevolgd door een nanacht van 19,5 graden. Overdag houdt De Koning 21 graden aan, met voor de veiligheid een verhoging van een graad op licht, voor als het toch een keer echt zonnig wordt.

Direct bij de start heeft de teler nog wel een hogere temperatuur van 22 graden aangehouden, omdat er een vierweeks plantje op de teeltgoten is gezet. “Van datgene wat de plantenkweker normaal doet, moet je nu zelf een stukje doen in je kas.”

Dubbel scherm

Er ligt een dubbel beweegbaar schermdoek in de kas. Met de geringe hoeveelheid buitenlicht lijkt wat intensiever schermen geen probleem, maar de relatief zachte temperaturen staan dat toch niet toe. “Het tweede schermdoek is enkele keren een dag helemaal niet dicht gegaan. Het eerste doek gaat ook op tijd open. Met 8 tot 9 graden buiten, en een pijp van 40 graden, krijg je anders zo’n sudderklimaat”, zegt De Koning. “Wat dat betreft ben ik blij dat ik geen vast folie heb. Anders zou je extra moeten luchten boven het scherm en allerlei trucs moeten uithalen. En met zo’n sneeuwbui als onlangs, wil je de sneeuw toch ook even van het dek kunnen afstoken.” Als het nodig is om de zetting te stimuleren, kun je het tweede scherm zo instellen dat het pas dicht gaat bij een veel lagere temperatuur.

Halverwege draineren

Watergeven gebeurt één keer per dag. “In het begin hebben we de matten halverwege laten draineren in plaats van direct onderin. Dat kon, omdat we een droger type mat en pot hebben.” Het was een tip van de substraatleverancier. Het voorkomt dat de matten in één keer leeglopen, wat gunstig is nu er niet meer geloosd mag worden. Bovendien hoeft er minder water gegeven te worden in de startfase.

“Dat is goed bevallen. We hebben wel watergehaltemeters in de potten gezet, om te controleren of het wel werkte. Maar het bleek goed te gaan. Je hebt er wel twee keer werk aan. Voor ons betekent dat een dag extra werk met z’n vijven.” Toen de planten na een week ingeworteld waren, zijn de matten onderin uitgedraineerd. “Het viel mee hoeveel water er tijdens de tweede keer uit kwam.”

Terug in EC-gift

Er wordt een EC van 3,5 mS/cm meegegeven. In de mat begint dat 4,1 of 4,2 te worden. “Waarschijnlijk moeten we binnenkort iets terug in de gift. Nu is een aanpassing nog niet nodig, maar als de mat-EC nog verder op gaat lopen, gaan we terug naar 3 EC.”

Tripsdruk

Met een ervaring van vorig jaar, waarbij meer tripsdruk ontstond in het begin van de teelt, is nu een cyclus van vier ronden gespoten in plaats van de gebruikelijke LVM-behandeling. “We hebben het heel serieus gedaan. Spuiten kost een dag werk, maar het is wel effectief geweest. We zien geen trips op de planten of op de vangplaten.”

In week 52 gaat de eerste biologie erin. “Dat is anderhalve week eerder dan vorig jaar. We willen er kort op blijven zitten. Er gaat ook meer cucumeris in.”

Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.