teeltgeluid

‘Niet te vochtig laten worden onder scherm’

De laatste stammers van de vierde komkommer-planting bij Corné van Boxel in Delfgauw zijn eraf gesneden. In week 38 is er een eerste begin gemaakt met de oogst aan de ranken.

“Het kwam goed uit. Op een zaterdag de laatste stamvruchten, zodat we na een rustig weekend aan de ranken konden beginnen. Nu slaan we nog een dag over, maar als het een beetje goed weer blijft, kunnen we weer elke dag gaan snijden.”

Tussenplanting

In de tussenplanting hebben de oude planten er nog 16 dagen tussen gestaan. “20 dagen na planten konden we oogsten van het nieuwe gewas.” De Lausanne gaf iets zwaardere vruchten aan de stam dan de paar paden met Roxanna die er nog ter vergelijking tussen stonden. Verder geeft het gewas van Roxanna iets meer groei.

Bij de gewaswerkzaamheden zijn er in week 37 nog ranken getopt. “Er volgt nog één rondje, en misschien over twee weken nog een heel snel rondje, maar dan is het gewaswerk voor deze teelt over.”

Kiertje lucht

Van Boxel heeft een nachttemperatuur van 19,5 graden Celsius ingesteld en stookt daarna op naar 20,5 graden. Een halve graad daarboven wordt gelucht. Onder een buitentemperatuur van 11 graden Celsius loopt het schermdoek dicht. Daarbij staat er wel een klein kiertje lucht boven, en gaat het scherm een uurtje na zonsopkomst al weer open, omdat het anders te vochtig wordt in de kas. “Er staat een open gewas. Daardoor kun je meer schermen als dat je een vol gewas hebt staan.”

Intering niet te hoog

De watergift gebeurt op straling, waarbij wordt aangestuurd op ongeveer 25% drain op een donkere dag en 35% drain op een lichte dag. Tot 02.00 uur mogen er in de nacht extra beurtjes gegeven worden als de intering boven de 5% komt. De totale intering wordt op maximaal 8% tot 9% gehouden, zodat het niet nodig is om rond zonsopkomst al water te moeten geven. De EC probeert Van Boxel iets boven de 3 mS/cm te houden. Hij geeft 3 EC mee, waar 0,4 punt vanaf mag op basis van instraling.

Preventief meeldauw beheersen

Plagen zijn geen probleem, al is er van alles wel een klein beetje te vinden: trips, wittevlieg en spint. “Tegen spint zijn we voor de laatste keer Phytoseiulus aan het uitzetten.”

Meeldauw zit alleen in een bepaalde hoek van de kas een klein beetje, maar toch wordt er elke week preventief een rondje met Rocket gedraaid. Na drie rondjes wordt dat afgewisseld met een ander middel, zoals onlangs Luna die ook Botrytis aanpakt.

Pythium

Bij de teeltwisseling is twee keer een preventieve behandeling met Proplant uitgevoerd tegen Pythium. Vanwege de doorgaande oogst met een tussenplanting, kon geen AAterra gebruikt worden. De uitval van planten door Pythium bleef heel beperkt. “En verder zag je wel wat bruine pootjes, maar was het aan het gewas niet te merken dat zo’n plant Pythium had.”

Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.