teeltgeluid

‘Hi-tech onkruid telen’

Vakantie. Even geen tomaat als corebusiness. Sta ik tegen de duinen, en wat zie ik daar?

De meeste vakanties zijn weer voorbij, de kids weer naar school. Vakantie is vooral bedoeld om even tot innerlijke rust te komen. Een weekje weg is al heerlijk en genoeg om weer even de kop leeg te maken. In mijn geval even geen tomaat als corebusiness (alleen uiteraard op vakantie als liefhebber in de salade, als snack, op brood en als het kan als soep, maar dat terzijde).

De laatste week van de schoolvakantie nog even een weekje heel lokaal, op ’t strand in Hoek van Holland. Heerlijk rustig in een strandhuisje ’s ochtends wakker worden van de meeuwen en de zee. Ik schakel mijn telefoon zelden door tijdens een weekje vakantie, dus soms word je gebeld. Bij aanhouders die voor de tweede keer bellen, neem ik meestal wel op! Ik loop dan even achter ’t huisje, zodat de rest van de familie niet gestoord wordt door zakelijke praat!

‘Bij aanhouders die voor de tweede keer bellen, neem ik meestal wel op’

Sta ik daar tegen de duinen, en wat zie ik daar tot mijn verbazing in mijn ooghoek in het zand? Een heuse tomatenplant! Fier, met een wat gedrongen uiterlijk, wat arm, maar sterk gegroeid, wel mooi in verhouding met al drie gezette tomaatjes en wat bloemetjes.

En dat in zo’n arm zanderig groeimedium. Als een soort onkruid hier terechtgekomen door een vogelkakje, of door een van mijn kids die hem toch heeft uitgespuugd na aandringen van ‘pa-tomaat’ om ‘de tomaat’ toch te proberen spontaan te lusten.

‘Heb je meneer tomaat weer’

Ik trek het plantje vrij gemakkelijk los en laat hem aan mijn gezin zien. Eerst vragen ze: wat is dat voor plant? Maar vrij snel komt het antwoord. “Oh, een tomatenplant! Heb je meneer tomaat weer.” Ja pa, heb je vakantie voor de ontspanning, wordt je weer achtervolgd door je werk!

Ik kon het toch niet laten, en heb de plant in een pot met zand gezet. Na een dagje acclimatiseren stond hij er weer strak bij. Ben uiteraard toch benieuwd waar zijn roots vandaan komen. Hij gaat mee naar huis en ik zal hem met liefde en toewijding verzorgen, en kijken hoe de tomaten ontwikkelen.

Onverwoestbare eindspurt

De vakantie is weer voorbij en het koppie weer leeg. Volgende week weer Hi-Tech onkruid telen, en op naar een onverwoestbaar laatste eindspurt van onze teelt! Misschien hoort u later nog waar zijn DNA uiteindelijk vandaan kwam.

Foto: Roel de Bakker
Foto: Roel de Bakker

Of registreer je om te kunnen reageren.