teeltgeluid

‘Donkere zomer kost productie in troscherrytomaten’

“Het gewas is vegetatiever geworden en niet zo schraal meer als een paar maanden geleden”, zegt Ronald Mies van Kwekerij Gebr. Mies in Wouwse Plantage met troscherrytomaten van de rassen Tomaggino en Belido.

“Het gewas heeft nu voldoende bladmassa en een sterke kop. Alleen mogen de trospunten nog wel sterker staan.” Het verschil in snelheid van de eerste en laatste tomaat aan de tros is eigenlijk te groot, mede door het donkere weer en warme nachten. “We hebben geen echte zomer gehad. Daardoor moeten we wat langer wachten om ze te oogsten. Gelukkig zijn deze rassen niet gevoelig voor scheuren, dus het gaat nog goed.” Om de trossen wat sterker te maken teelt Mies zo koel mogelijk. Met een ingestelde nachttemperatuur van 17,5 graden, een dagwaarde van 19 graden en een voornacht van 12 graden, komt hij uit op een gemiddelde etmaaltemperatuur van 20,1 graden.

Mengklep voor buitenlucht-CO2

Overdag staat er wel een minimumbuis in van 40 graden (ondernet). De groeibuizen (38 graden) nemen de restwarmte van de wkk af die meestal tot 18 uur draait. “De stroomprijzen zijn beter dan andere jaren, dus hij staat overdag bijna continu aan. Ik heb dat ook nodig voor de CO2. We kunnen zo per uur maximaal 95 kilo per hectare doseren.” Als de wkk uitstaat zorgt een modulerende mengklep ervoor dat de CO2-ventilator buitenlucht de kas in blaast, die circa 350 ppm CO2 bevat. “De continue beschikbaarheid van CO2 is belangrijker dan de hoogte van de concentratie. In het voorjaar mengen we ook buitenlucht bij, om pieken in de CO2-concentratie te vermijden.”

Geen goed jaar

De productie ligt de laatste weken rond 0,6 tot 0,7 kilo per vierkante meter. De totale productie ligt bijna 1 kilo per vierkante meter lager dan vorig jaar. “Het is ook veel te donker geweest. Gemiddeld haalden we deze zomer maar 11.000 Joules per week; in week 33 was de lichtsom maar 9.500 Joules. Ook de prijs is de laatste zes weken veel minder dan vorig jaar. Dit wordt zeker geen goed jaar.”

Monique Mies knipt minder troscherrytomaten dan gepland. Het duurt door het koude, donkere weer langer voor de laatste tomaatjes aan de tros doorkleuren. - Foto: Peter Roek
Monique Mies knipt minder troscherrytomaten dan gepland. Het duurt door het koude, donkere weer langer voor de laatste tomaatjes aan de tros doorkleuren. - Foto: Peter Roek

Kop eruit

Vorige week was qua gewaswerk de laatste ‘normale’ week met dieven, draaien en blad snijden. Eind deze week wordt de kop uit de plant gehaald. “Er moet minimaal één bloemetje van de laatste tros open zijn. We koppen altijd vrij klein. We snoeien de trossen altijd nog na door er een puntje van een paar tomaatjes af te halen.” Vorige week zaten er nog twaalf bladeren aan een plant. Dat wordt langzaam teruggebracht tot zes. De watergift is al sterk gedaald. Pas om 9.15 uur mag de eerste druppelbeurt worden gegeven. Gemiddeld stopt het druppelen al om 15.30 uur.

Galmijt rustiger

Ook qua gewasgezondheid is het redelijk rustig. Er zitten een paar witte vliegen en wat rupsen. Zelfs de galmijten zijn beter onder controle gebracht, nu het weer vochtiger is en het gewas minder schraal. “Maar daar moeten we wel wekelijks voor spuiten. We hebben er geen planten uit hoeven halen, maar hebben er toch wel schade door opgelopen.”

Toch formaline foggen

In de tweede week van november wordt het gewas geruimd. “Het schoonmaken zal extra aandacht vragen vanwege de galmijt. Ik doe het liever niet, maar ik denk dat foggen met formaline dit jaar echt nodig is. Verder gaan we in ieder geval de stekers van de druppelaars halen en ontsmetten. Het is te hopen dat er snel goede middelen tegen galmijt beschikbaar komen voor tijdens de teelt.”

Voor volgend jaar is de rassenkeuze al bepaald. Mede vanwege de vaste afnemers worden het gewoon weer Belido en Tomaggino.

Auteur: Gerard Boonekamp

Of registreer je om te kunnen reageren.