teeltgeluid

laatste update:14 sep 2017

‘Die extra ballast aan aubergines moest er echt af’

“Het gewas staat er nog goed bij en is eigenlijk vrij generatief, ondanks het donkere weer”, zegt Angela Zwinkels in Monster. Zij teelt op ruim 7 hectare (twee locaties) het nieuwe aubergineras Bowie (Enza) op onderstam Fortamino.

De afgelopen vijf weken is veel werk verzet om de grote dieven eruit te halen. “Eerst dachten we dat het afknippen van de lange stengels te veel schokken zou geven aan de plant. Maar het bleek toch nodig te zijn, want er bleven veel vruchten hangen die noodrijp werden. En die extra ballast ging ten koste van de spontaniteit van de vruchten bovenin de plant.” Het weghalen van de dieven is nu gestopt.

“In week 39 gaan we het gewas op de tuin in Monster al leegknippen, want dit najaar wordt de kas van 3,3 hectare opgehoogd. Nu is hij maar 4.40 meter hoog. Door hem anderhalve meter op te hogen, kunnen we het seizoen langer maken.”

Snippertje lucht

Het gewas staat nu halverwege de gewasdraad en de nok van de kas. Omdat het dichtbij de raamopeningen staat, probeert Zwinkels voorzichtig te luchten, zodat de kop niet te veel heen en weer waait. Overdag stookt ze op tot maximaal 25 graden en vanaf 17.00 uur standaard naar 28 graden. “Ik wil het licht daarmee optimaal benutten.” Vanaf een lichtsom van 200 Joules gaat de ventilatie-instelling naar 28 graden en vanaf 17.00 uur naar 30 graden.

Na 20.30 uur zakt de stookinstelling naar 17 graden en de luchtinstelling naar 19 graden. “Je merkt dat de avonden al koeler worden, dus ik probeer met een snippertje lucht af te luchten naar de voornacht.” De nachttemperatuur staat op 17 graden. Vanaf 3.00 uur wordt langzaam opgestookt naar 19 graden. Overdag staat er een buis in van 45 tot 60 graden die tussen 500 en 700 Watt instraling helemaal wordt afgebouwd.

De totale productie van dit jaar is vergelijkbaar met vorig jaar. “We zijn op zich best tevreden, want we zijn er niet op achteruit gegaan." - Foto: Gerard Boonekamp
De totale productie van dit jaar is vergelijkbaar met vorig jaar. “We zijn op zich best tevreden, want we zijn er niet op achteruit gegaan." - Foto: Gerard Boonekamp

Nu ook Ocap-CO2

Sinds eind augustus is de CO2-installatie aangesloten op de OCAP-leiding. “We kunnen nu extra doseren. We halen de CO2 nog steeds deels uit de wkk, maar vooral later in de middag schakelen we over op OCAP. Je ziet de concentratie dan oplopen tot 1.100 ppm, net als ’s morgensvroeg.”

In de gewasbescherming is het redelijk rustig. “Er zit wat boterbloemluis. Omdat het einde teelt is, corrigeren we die door Plenum te druppelen.” De spint, die in de zomer nog lastig was, is goed onder controle gebracht door een paar keer Floramite door de koppen te spuiten. “Het probleem is dat de natuurlijke vijanden laag blijven, terwijl de spint naar boven kruipt.” Wittevlieg is het hele jaar al geen probleem, terwijl de populatie van Macrolophus helemaal niet groot is geweest. “Ook dit najaar zie je ze niet veel.”

Komende weken bepalend voor Bowie

De totale productie van dit jaar is vergelijkbaar met vorig jaar, toen met het ras Bartok. “We zijn op zich best tevreden, want we zijn er niet op achteruit gegaan. En de kwaliteit van de vruchten is goed zolang je de noodrijpe vruchten onderin de plant goed bijhoudt. De hoofdvruchten zijn sowieso supermooi; stevig, glanzend en zwart. We hebben het hele jaar de sortering op gemiddeld 300 gram kunnen houden.”

Of Bowie volgend seizoen terugkomt, staat echter nog niet vast. “De komende weken zijn mede bepalend voor wat we gaan doen. Op de andere locatie gaan we door tot week 42, dus dat kunnen we mooi vergelijken. We willen half december opnieuw planten, twee weken eerder dan dit jaar.”

Auteur: Gerard Boonekamp

Of registreer je om te kunnen reageren.