teeltgeluid

‘Paprikaras Keessie kan hoge zetting goed hebben’

“De grofheid hebben we weer terug weten te sturen naar gemiddeld 175 gram”, zegt Marcel de Koning in Nootdorp. Hij teelt dit jaar voor het eerst het rode ras Keessie.

Keessie staat niet bekend als een heel grof ras. Maar in mei werden de vruchten zo grof (225 gram) dat hij zelfs nee moest zeggen op het verzoek om voor Japan te leveren. Nu zou dat qua grofheid wel kunnen. “De kwaliteit is minder goed dan van het ras Fabris. Ik zou best weer dat ras willen zetten, maar die levert 1 tot 1,5 kilo per vierkante meter minder op. In augustus en september kan er veel naar Japan, maar voor een paar maanden kun je geen ras zetten.”

Geen verbranding door dubbel schermen

Het ras Keessie geeft een sterk gewas en zet gemakkelijk. Om op fijnere en langwerpiger vruchten te sturen heeft De Koning de etmaaltemperatuur wel eens tot 24 graden laten oplopen, maar dat is nooit nadelig geweest voor de zetting. Vorige week was de etmaaltemperatuur gemiddeld 22,5 tot 23 graden. De stooktemperatuur voor de nacht is 19 graden en voor de dag 21 graden. De ventilatielijn staat meest 0,5 graden boven de stooklijn. Vanaf 14 uur begint het vocht sparen waarbij er 3 tot 4 graden op de ventilatietemperatuur wordt gezet. “Dat gaat nu heel wat gemakkelijker dan tijdens die hitte. Toen was het vochttekort 12 tot 14 bij 33 graden kastemperatuur. We hebben twee schermen die tegenover elkaar dichtlopen en een klein beetje overlappen. Ondanks die felle zon hebben we nauwelijks vruchtverbranding gezien.”

Foto: Peter Roek
Foto: Peter Roek

Constante productie

Het wordt nu al merkbaar vochtiger waardoor hij gemakkelijk is gaan luchten. “Maar er staat nog steeds een instelling in die de luchtlijn ophaalt als het te droog wordt.”Het gewas staat wel naar zijn zin. “Het staat best generatief met zetting hoog in de kop. Maar dat kan hij goed hebben, zagen we vorig jaar in de twee proefpaadjes.” De productie is tot nu toe heel constant. “In week 30 en vorige week lag de weekproductie net onder 1 kilo per vierkante meter, maar dat is lange tijd 1,2 tot 1,3 kilo geweest.”

Even rustig

Het was vorige week voor het eerst sinds lange tijd vrij rustig op de tuin. Er is minder oogstwerk en het gewas vraagt ook niet veel arbeid. “Eens in de 2,5 week toppen en draaien is voldoende.” De toppers zagen vorige week voor het eerst wat levende rupsen. “Ik denk dat we daar tegen gaan foggen.” Verder zijn de plagen goed onder controle. Spint en trips zijn geen probleem en bladluis valt ook mee. “We hebben een keer met Plenum gedruppeld.”

Groeimaand

De Koning houdt nu een wat hogere ec aan in de gift: 2,6 tot 2,7 mS/cm. De mat-ec is nu ruim 3,5 mS/cm. “Augustus is de groeimaand. Dan mag de ec in de mat best wat hoger zijn, zeker omdat de plantbelasting ook iets afgenomen is.” CO2 doseert hij zoveel als er is, uit de wkk of uit de ketel als de stroomprijs tegenvalt. “Ik streef naar een waarde van 900 ppm , maar in de praktijk, met de ramen open, wordt dat 500 tot 600 ppm.”

Auteur: Gerard Boonekamp

Of registreer je om te kunnen reageren.