teeltgeluid

‘Flinke financiële aderlating door galmijt’

“We oogsten nu de trossen die met het hete weer van eind mei zijn gezet. Maar de kwaliteit is goed, er is nauwelijks miszetting en de afnemer is tevreden”, zegt Tom Vlaemynck van Tomato Masters in Deinze.

Op 3,5 hectare staat het ras Sevance en op 7,3 hectare Foundation (beide begin januari geplant). Hij oogst de tomaten nog goed rood, want ze worden niet zacht. Wel is hij vorige week 1,5 keer rondgegaan in plaats van 1 keer. “We hebben nu voor het eerst een lagere productie van 2 tot 2,25 kilo per vierkante meter. Door het koele weer is de uitgroeiduur langer. Om te voorkomen dat we volgende week een piek van 3 kilo hebben, oogsten we deze week wat meer.”

De totale productie loopt iets voor op vorig jaar. “In de diffuse kas is de productie nu tussen 2 en 2,5 kilo per vierkante meter hoger dan in de andere kas.” Van het ras Foundation staat een klein deel in de diffuse kas (haze 77%, eenzijdige AR-coating), die verder hetzelfde en even oud is als de heldere kas. De planten staan er op 31 in plaats van 33 centimeter.

Sevance moeilijk te telen

In de diffuse kas staat voornamelijk het ras Sevance. “Hij bevalt goed, maar is wel moeilijk te telen. Vooral in het voorjaar is het niet eenvoudig zetting van voldoende kwaliteit te krijgen. “Het ‘absoluut vocht’ mag niet te hoog zijn. De bloemen zien er normaal uit, maar het zetmeel plakt te veel bij te hoge luchtvochtigheid.” Het ras heeft bovendien een hoog behang, omdat hij traag lost. Vorige week hingen er nog 178 vruchten per m2 met een gemiddeld oogstgewicht van 125 gram. “We oogsten hem rood op vraag van de klant.”

Door tot Kerstmis

Beide gewassen probeert hij nu zo koud mogelijk te telen. De dagtemperatuur staat ingesteld op 18 graden, de nacht op 15 graden. De ventilatie staat er maar 0,2 graden boven. “Als ik ’s morgens om 6 uur op de tuin kom, staan de ramen al wagenwijd open.” De voorgaande weken realiseerde hij hiermee een etmaaltemperatuur van circa 19 graden. “We gaan door tot Kerstmis, dus we telen nu echt op kracht.”

Om het vruchtgewicht op peil te houden worden de gewassen terug getopt. De plantafstand van Foundation wordt 33 (diffuus) en 37 centimeter. Vanaf begin juni worden de trossen bovendien op 5 gesnoeid. “De laatste 4 trossen gaan dan waarschijnlijk weer op 6 en bij Sevance blijven we op 6 snoeien.” Daarnaast blijft hij wekelijks een blaadje uit de kop halen. “We zijn een week gestopt omdat het gewas wat gratig werd, maar achteraf was dat niet nodig geweest.”

Om het vruchtgewicht op peil te houden worden de gewassen terug getopt.

Kaliumvreter

Het gewas staat nog goed in evenwicht. Wel liet het ras Sevance een paar dagen bladrandjes en gele koppen zien. “De bladsapanalyses leken goed, maar in de drain vonden we weinig kalium terug. Dit ras heeft blijkbaar heel veel kalium nodig. We zijn veel meer kalium gaan geven en toen waren de symptomen snel weg. We waren blijkbaar even over de grens gegaan. Maar door wekelijks te bemonsteren, haal je veel informatie uit die analyses en kan je snel bijsturen.”

Galmijt is een ramp

Qua gezondheid van het gewas zijn vrijwel alle ziekten en plagen goed onder controle en zit er ruim voldoende Macrolophus. “Maar galmijt is echt een ramp. In Sevance is het een ravage. Er is een grote plek van zo’n 4.000 m2 waar de planten helemaal bruin zijn. We hebben met zwavel en Oberon gespoten en in overleg met de proeftuin allerlei middelen geprobeerd, maar de galmijt is hier niet te stoppen. Niemand snapt waarom niet.” De galmijt zit nu ook in het Foundation-gewas. “Maar daar breidt het zich veel minder snel uit. We spuiten er om de 6 dagen met zwavel.” Of de hoek met zware aantasting nog te redden valt, is de vraag. “Het betekent in ieder geval een flinke financiële aderlating’, besluit Vlaemynck.

Auteur: Gerard Boonekamp

Of registreer je om te kunnen reageren.