teeltgeluid

‘Tomatengewas heeft behoorlijk schraal gestaan’

“Het gewas trekt nu weer bij, maar het heeft wel behoorlijk schraal gestaan”, zegt Ronald Mies van Kwekerij Gebr. Mies in Wouwse Plantage die troscherrytomaten teelt.

In week 25 was de gemiddelde etmaaltemperatuur in de kas nog 23,5 graden, met buiten een erg lage luchtvochtigheid van 25% tot 30%. Maar de twee weken daarna lag de gemiddelde etmaaltemperatuur onder 20 en 21 graden. “De koppen worden weer dikker en het bladvolume neemt flink toe.”

De zetting is steeds goed gebleven; soms waren alleen de laatste puntvruchten wat zwakker. Ook de productie is mooi op peil gebleven. De weekproductie ligt steeds tussen 0,8 en 1 kilo per vierkante meter.

“We proberen de weekproductie zo vlak mogelijk te houden omdat we vaste afnemers hebben. Je kunt de rassen Tomagino en Belido goed roder of minder rood oogsten want ze hebben weinig problemen met scheuren.”

Veel werk aan dubbele trossen

De trossen zijn het hele voorjaar gepunt op -1 tot -3. Tomagino-trossen (vruchtgewicht 20 gram) houden dan 10 tot 11 vruchten over, Belido ongeveer 15 tomaatjes van 12 gram. Maar rond week 17 werden de trossen korter en is het snoeien gestopt bij Tomagino. “De tomaatjes kwamen ook zo dicht op elkaar te zitten dat je ze bij het punten gauw beschadigt.”

Het ras Belido heeft veel last van dubbele trossen. Dat wordt erger naarmate de plant sterker komt te staan. Het levert veel extra werk op. “We halen de zijtrossen er in een apart rondje uit, omdat het anders een rommeltje wordt. De zijtrosjes zijn te onregelmatig en te kort.”

Meer blad eruit

Nu de groei er weer goed inzit, wordt meer blad gesneden. Vorige week gingen gemiddeld 4 bladeren per stengel af. “We waren door het oogstwerk wel wat achterop geraakt.”

Bovendien zijn er verschillende vaste krachten op vakantie. Dat wordt deels opgevuld met mensen van het uitzendbureau, maar dat is niet altijd eenvoudig. “Het lijkt alsof ze steeds vaker wisselen waardoor je iedere keer weer anderen moet inwerken. Gelukkig komen eerdaags meer scholieren. Dat is een vastere groep die meest ieder jaar terugkomt.”

Bij het ras Belido begint Mies deze week weer een blaadje uit de kop te halen, als het donker weer is. “Dat heb ik de laatste 10 weken niet gedaan. Maar door de geringe plantbelasting geeft hij snel lang blad. Een kopblaadje weghalen kost minder tijd dan een uitgegroeid blad. Bovendien groeit het blad soms tussen de trossen, waardoor de tomaatjes er gemakkelijk afvallen bij het blad snijden.”

Voorzichtig met ammoniumnitraat

Hoewel het begin vorige week een stuk koeler werd, teelt hij nog steeds zo koel mogelijk. Ook in de nacht wordt gelucht. De stookinstellingen zijn overdag 21 + 3 graden, in de voornacht 15 graden en in de nanacht 17,5 graden.

De ventilatie-instellingen zijn respectievelijk 21, 15 en 17 graden. Na 4 uur ’s nachts staat er een buisje in van minimaal 40 graden. “We willen een etmaaltemperatuur rond 20 graden realiseren. Als de nachten koel genoeg zijn lukt dat aardig.”

Uit de WKK kan 125 kilo CO2 per hectare per uur worden gedoseerd. “Daarmee houden we de concentratie rond 400 ppm. Als je niets doet, dan zakt de concentratie naar 250 ppm, ver onder de buitenwaarde, want de plant lust veel CO2.”

Het uitgangspunt voor de watergift is nog steeds 3 cc per joule instraling en bij warm weer 3,5 cc. De ec van het drainwater ligt op 4 en de pH rond 6. “Die waardes zijn mooi stabiel. Als de pH oploopt, zal er wat ammoniumnitraat bij gaan, maar bij cherrytomaten moet daar je voorzichtig mee sturen want zo’n minder belast gewas reageert erg snel.”

‘Gatmijt pakt zwakkere plant eerder’

Aan plagen is van alles wat te vinden: vooral galmijt en spint en soms een wittevlieg. In de onbelichte teelt is het redelijk onder controle. Macrolophus is goed op sterkte. “Het moeten er niet meer worden want dan gaan ze de bloemetjes aanprikken.”

Galmijt is wel een probleem. “Het is typisch dat je soms een plant met heel veel galmijten vindt en ernaast veel minder. Het lijkt erop dat ze de zwakkere planten eerder pakken.” Hier is de galmijt met pleksgewijs spuiten nog onder controle te houden. Maar in de belichte afdelingen moet iedere week volvelds gespoten worden. “Het is de hoogste tijd dat er een goed middel tegen galmijt komt.” De belichte teelt eindigt begin oktober.

Auteur: Gerard Boonekamp

Of registreer je om te kunnen reageren.