teeltgeluid

Pythium wordt aandachtspunt

Ondanks het warme weer dat het komkommergewas meegemaakt heeft, staat de planten er nog redelijk fris op bij Ben Bolleboom in Nootdorp.

“We proberen de nachten zo koel mogelijk te houden, al is dat lastig als het ’s nachts buiten 20 graden is.” De ingestelde voornacht van 16 graden Celsius wordt in de praktijk dan ook weinig gehaald. In de ochtend wordt 19 graden Celsius aangehouden. Net boven die temperatuur wordt gelucht. In de middag mag het 27 tot 28 graden in de kas worden.

Vocht beheersen

De laatste tijd is de luchtvochtigheid geen issue. Wel wordt een minimumbuisje in de ochtend gehanteerd, deels voor de beheersing van het vocht, deels om warmte kwijt te raken om CO2 te kunnen doseren. De afgelopen periode kwam het CO2-niveau rond de 600 ppm uit. Met alle luchtramen open is het handhaven van de ingestelde 700 ppm niet haalbaar.

EC op peil houden

Met watergeven krijgen de planten een tot twee nachtbeurten. Bolleboom probeert de EC rond de 3,5 te houden, zodat de kleur van de vruchten goed blijft. De kwaliteit van de komkommers is goed, al is wel te merken dat het lastiger wordt in de laatste oogstfase van de 15 april geplante zomerteelt. Daarbij hebben de vruchten ook de neiging ietsje kleiner te blijven. “In de laatste teelweken weet Laureen wat moeilijker maat te houden.” De teeltwisseling zal half juli plaats vinden. In week 25 is er nog een laatste rondje blad en kopjes verwijderd. Daarmee moet het gewas voldoende open blijven tot het eind van de teelt.

Trips

Aan plagen is er, al vanaf het begin van de teelt, helaas van alles te vinden: trips, spint en wittevlieg. “Vooral met trips is het lastig in een bepaalde hoek. Sinds we hier in Nootdorp zitten met het bedrijf, hebben we daar meer last van dan voorheen in Delfgauw. We moeten de komende teelt dus weer vol biologie gaan inzetten.”

Spint was eveneens behoorlijk aanwezig. Er is twee keer gecorrigeerd. Daarna is veel biologie ingezet. “Ondanks het hete weer, hebben we het daarmee onder controle gekregen.”

Pythium

Aan schimmels is het beetje meeldauw niet noemenswaardig. Er zijn wel wat pythium-planten gevonden. “Dat wordt een aandachtspuntje voor de derde teelt. We gaan sowieso een paar matten en druppelaars vervangen. Verder gaan we de daar de teeltgoten ontsmetten. Daarmee proberen we eruit te komen.”

Vorig jaar nam de pythium-druk voor het eerst toe. De oorzaak is moeilijk hard aanwijsbaar. “Misschien komt het doordat we de laatste jaren toch iets warmer zijn gaan telen. Dat is gunstig om meer vocht binnen te houden. Maar misschien zijn we daarmee toch net over het randje gegaan. Het blijft zoeken naar een goede middenweg.”

Of registreer je om te kunnen reageren.