teeltgeluid

‘Beter pijn in je portemonnee dan in je tuindershart’

“Technisch is de eerste teelt heel soepel verlopen en over de kwaliteit ben ik dik tevreden. Maar de prijzen zijn dramatisch. We hebben in dertig jaar maar een keer zulke slechte prijzen gehad”, zegt Bert Doelman in De Lier.

Vorige week woensdag is de helft van de kas vol gepoot voor de tweede teelt: 5.500 m2 groene en 4.500 m2 gele. Volgende week is de andere helft aan de beurt: 8.000 m2 gele en 2.000 m2 groene. “De verdeling 2/3 gele en 1/3 groene was in het voorjaar precies andersom. In de herfst wil de gele wel eens beter betaald worden. Bij de groene kan je lang last hebben van de buitenteelt, zeker als je het schitterende weer hebt van vorig jaar september. Maar pas achteraf weet je of je het goed hebt gedaan.”

Alle matten vervangen

Hoewel in de eerste teelt geen uitval door Fusarium is opgetreden, worden bij de teeltwisselingen alle 11.000 steenwolmatten vervangen, een kostenpost van evenveel euro’s. “De sporen hebben zich wel opgebouwd in de eerste teelt. En gele courgette is zo gevoelig dat je niet eens hoeft te proberen de matten te laten liggen. En bij groene was het vorig najaar toch ook wel een probleem. Dan maar in een keer pijn in de portemonnee dan in je hart door steeds meer te zien uitvallen. Daar kan een tuinder nog slechter tegen.” De stekers zijn een nacht in salpeterzuur ontsmet voor ze weer zijn teruggezet.

‘Dan maar in een keer pijn in de portemonnee dan in je hart door steeds meer te zien uitvallen’

Soepele gewasbescherming

Doelman heeft in de nieuwe teelt nog geen nieuwe gele vangplaten opgehangen, maar ze wel alvast in huis gehaald. “Ik vervang alleen de platen die vol zitten met wittevliegen en rouwvliegen en ook de platen die bij aanraking breken. Ik ben erover in gesprek met de leverancier want het zijn er veel te veel.” Hij is wel tevreden over het effect het ophangen van 3.000 vangplaten. “Ze leveren een flinke bijdrage aan de bestrijding. Ik heb alleen een paar keer pleksgewijs gespoten tegen wittevlieg.” Er zijn ook maar weinig natuurlijke vijanden ingegaan. “Die hebben het moeilijk op zo’n harige plant en met de zwavel.” Uiteindelijk heeft het wit in de laatste maand nog wel flink toegeslagen. “Vanaf 1 juni staat de ketel uit en het lucht vaak de hele nacht open. Dan doet de zwavel niet veel meer.” Hij heeft daarom een paar keer gespoten met Rocket en Luna en een keer 1 ha gespoten tegen spint. “Maar verder is het qua gewasbescherming gemakkelijk gegaan.”

Montdorensis erin

Het oude gewas in de tweede afdeling is eind vorige week afgesneden en afgelopen dinsdag uitgedraaid en versnipperd. “Ik heb geen grote wolken wittevlieg gezien dus ik verwacht niet dat we in de eerste nieuwe teelt er veel last van krijgen zoals vorig jaar. Bovendien vangen de platen nu heel veel weg.” Vandaag (donderdag) komen wel de montdorensis-roofmijten tegen wittevlieg en de enkele spint. Er worden 1.500 zakjes opgehangen, op iedere 7 planten een. De eerste planting staat al aan het touw en wortelt al aardig in.

‘Ik heb een bassin van 1000 kuub. In de zomer is dat binnen 10 dagen leeg’

Grotendeels slootwater

De matten zijn vol gedruppeld met een ec van 2,5 en de ec van het druppelwater is nu 2,5 tot 3. “Als ze zijn ingeworteld, neem ik een drainmonster om een nieuw bemestingsschema te maken. Dan druppel ik nog een keer met Previcur uit voorzorg.” De eerste teelt heeft het voor een groot deel op slootwater gedaan, maar nu is er weer even voldoende regenwater. “Ik heb een bassin van 1000 kuub. In de zomer is dat binnen 10 dagen leeg, want op hete dagen gebruikt een plant 6 liter per dag. In totaal dus 120 kuub per dag.” Ziekteproblemen door het slootwater heeft hij niet gezien. “Ook in bassinwater zitten van alles.” Wel wordt het water in het Westland steeds zouter waardoor het natriumcijfer opliep tot 22 mmol per liter en hij het drainwater in het riool moest laten lopen.

‘Zuivering komt nijdig dichtbij’

Het lozen op het riool is dit jaar nog geen probleem, maar vanaf 1 januari van volgend jaar moet het eerst worden ontsmet. “Dat komt nijdig dichterbij. Die datum komt eigenlijk veel te vroeg. De tijd tussen het besluit en de invoering zou langer moeten zijn, zoals bij asbestverwijdering. Want er komen nog steeds nieuwe, goedgekeurde ontsmetters bij en het is nog niet duidelijk wat de beste keuze is. Voor mij zou een ontsmetter die ook het natrium eruit haalt ideaal zijn. Maar de kleinste kost nu nog € 70.000, terwijl dat door meer aanbod over een tijdje best goedkoper zal worden. Omdat er veel druk op staat betaal je nu ook de hoofdprijs. Waarschijnlijk laat ik eerst de loonwerker langskomen als ik moet lozen op het riool. Dat zal normaal niet vaker zijn dan twee keer per jaar.”

Auteur: Gerard Boonekamp

Of registreer je om te kunnen reageren.