teeltgeluid

‘Zo koel mogelijk houden in de avond’

Komkommerteler Corné van Boxel in Delfgauw heeft tijdens de warme dagen de dakberegening aan gehad. Daardoor wist hij het luchten tot 20% te beperken en kon hij het vocht op 75% rv houden.

Het schermdoek ging op de zonnigste dagen bij 450 Watt instraling dicht. Meestal was dat rond 10.00 uur.

“We hebben erop gestuurd om vocht te houden. Nu (30 mei) is het bewolkt en is de rv bijna 85%, en moeten we met een buisje eronder juist zorgen dat je vocht kwijt raakt.”

Drain-EC niet te hoog

De EC-gift is met 3 mS/cm nu weer standaard. Met het felle weer is slechts 2,4 EC meegegeven. “Ik wilde niet te hoog mee druppelen, omdat anders de drain-EC te hoog op zou lopen. Die willen we liefst constant rond de 3 houden.”

Er wordt standaard tot 8% ingeteerd. Daarvoor zijn meestal een tot twee nachtbeurtjes van 20 cc. nodig.

Op vocht letten

Tijdens het hete weer is vooral geprobeerd om het ’s avond zo koel mogelijk te houden. De voornacht stond op 17 graden, al kon dat niet gerealiseerd worden. Het gewas ging met 18 graden de nacht in, om dan weer op te stoken naar 19,5 graden. De luchtlijn stond daar dicht op.

“Soms is het – voor het koeler houden – beter om het lucht open te houden, als er voldoende vocht is. Andere keren is het juist beter om meer af te luchten, om het gewas te laten koelen als het vocht te veel afneemt.”

Inmiddels is de voornacht op 19 graden gezet. “Als het lukt, houden we het lucht liever een beetje dicht, om een beetje op het vocht te letten.”

Ranken toppen

In het weekend van 27 en 28 mei is heel veel gesneden. Dat geeft ruimte voor hergroei. Daarbij staat het gewas generatief, met sterk vrucht erop, zodat het niet ineens volop in de gewasgroei dreigt te schieten.

Aan gewaswerk wordt een rondje ranken getopt om het gewas open te houden. De rijen die tijdens de komende tussenplanting blijven staan, komen in week 22 aan de beurt. “Die moeten nog vijf weken mee. Bij Laureen moet je het toppen een beetje bijhouden, en niet te lang wachten, anders krijg je snel schuurschade op de vruchten. Dat zou zonde zijn, als je met vier keer telen juist op kwaliteit werkt.”

Tussenplanting

De eerste planten voor de nieuwe teelt zijn op Hemelvaartsdag gezaaid en zullen 15 juni worden geplant. Opnieuw is voor het ras Laureen gekozen. “Rassenproeven die er tussen stonden hadden allemaal hun plussen en minnen, maar we zagen we er nog geen directe geschikte opvolger tussen.”

De jonge planten blijven standaard altijd twee weken tussen het oude gewas staan. “Alleen als de komkommers heel duur zouden zijn, blijven ze er drie weken tussen staan.”

Op tijd swirskii uitgezet

Er geen ziekten en plagen die uit de hand dreigen te lopen. Zoals elk jaar zit er een beetje spint, maar niet meer dan gebruikelijk. Wittevlieg heeft hij nog niet gezien. “Vorig jaar wel. Daarom hebben we op tijd swirskii uitgezet.” Die swirskii weet tevens de enkele aanwezige trips bij te houden.

Tegen luis is een keer Plenum toegepast.

Het eerste stipje meeldauw is gevonden. Wekelijks wordt een behandeling met Rocket toegepast via de LVM, zodat meeldauw geen kans krijgt om uit te breiden. Het heeft tevens een neveneffect tegen Mycosphaerella.

Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.