teeltgeluid

‘Paprika’s grover dan verwacht’

Marcel de Koning snijdt begin week 22 volop paprika’s met een mooie kwaliteit. Wat hem verrast, is de grofheid.

“Voor het ras Keessie is hij grof, met gemiddeld 225 gram. En ze worden elke week nog grover. Qua vruchtgewicht zit Keessie hier dik boven wat collega’s er van snijden. Ik oogst ze zo’n 20 tot 30 gram zwaarder, dat is toch ongeveer 10% meer. Ik denk dat het er mee te maken heeft dat ik hiervoor altijd wat fijnere rassen heb geteeld, waardoor je nog gewend bent wat meer op grofheid te sturen.”

Er is een paar keer een verzoek gekomen om voor Japan te leveren, waarvoor De Koning gecertificeerd is, maar vanwege de huidige grofheid lukte het niet om de gevraagde 160 tot 180 gram te kunnen leveren.

De Koning ziet bij andere telers soms zelfs vruchten van het grove ras Maranello die fijner zijn dan de paprika’s die hij zelf oogst. “Wat je bij Keessie niet ziet, is dat hele fijne spul erbij. Dat komt deels omdat hij vrijwel alleen op de hoofdstengel zet. Hoe verder je op de zijtakken komt, hoe fijner vruchten worden.”

Doorgaande zetting

Het valt verder op dat Keessie blijft zetten. “Bij Maranello kun je nog wel eens zien dat hij zo druk is met drie tot vier vruchten, dat hij eventjes niet zet. Keessie blijft doorgaan met zetten, terwijl we eerder zelfs even een plantbelasting van 45 vruchten per vierkante meter hebben gehad.”

In het begin van de teelt is het daarentegen juist lastig om zetting bij Keessie te krijgen, zeker bij donkerder omstandigheden. “Het blijft zoeken om dat beter onder controle te krijgen.”

Schermen tegen instraling

De Koning houdt een makkelijke klimaatlijn aan: 21 graden op de dag en 18 in de nacht, waarna weer in één keer richting de dag wordt opgebouwd. Er wordt op 22 graden gelucht, met een halve graad lichtverlaging.

Tijdens het heel warme weer is wel geschermd. “Zo te zien zijn we er goed doorheen gekomen. We oogsten eigenlijk geen binnenland. Die kwaliteit onder zomerse omstandigheden is ook een van de eigenschappen waar Keessie om bekend staat.”

Het scherm loopt rond de 800 watt dicht tegen te veel instraling. Daarbij wordt de volgende keer vaak handmatig nog wat bijgesteld, op grond van klimaat- en gewasreactie achteraf. “Als er wat vocht in de lucht blijft, is schermen minder snel nodig.”

Tot nu toe lukt het om het gewas voldoende actief te houden. “Situaties dat de CO2 oploopt en het vocht wegvalt, zodat de planten niets meer doen, die hebben we nog niet gezien van het jaar.”

Daksproeiers in de avond

De inzet van daksproeiers heeft overdag geen nut bij zulke warme weersomstandigheden. “Wel laten we ze in de avond even een uurtje tikken, zodat de luchtramen even dichter gaan, en je zo het vocht weer terug krijgt. De plant blijft dan strak staan. Ik heb het idee dat dit ook mee helpt om de grofheid van de vruchten makkelijker terug te krijgen.”

EC verlaagd

De EC is tijdens het hele mooie weer iets verlaagd naar 2,4 EC. “Hij moet voldoende op kunnen blijven nemen. Voeding is toch kwaliteit. Een EC van 2,6 of 2,7 in de mat vond ik toch te hevig gaan worden onder die omstandigheden.”

Orius goed ontwikkeld

Bij de plagen was trips even lastiger, maar die is weer volledig onder controle. De Orius is goed ontwikkeld. Spint is nooit zo’n probleem, en ook nu weet de uitgezette Phytoseiulus die onder controle te houden. Tegen luis is een keer Plenum gebruikt.

Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.