teeltgeluid

‘Met schermen proberen najaar wat na te bootsen’

Het paprikagewas bij VGT op de locatie in het Zeeuwse Westdorpe heeft een tijdje best generatief gestaan, mede door een hoge plantbelasting.

“De laatste weken is er meer groei op gekomen. Toen de plant werd ontlast van een heel groot zetsel, hebben we meer regelmaat gekregen. En straks, na de langste dag, krijgen we sowieso meer groei”, zegt Koen Neyens.

Met de ontlasting is ook de grofheid van de vruchten toegenomen. “De laatste weken zijn ze daardoor heel grof geweest, met hoge vruchtgewichten. Vooral binnen dezelfde maat worden ze zwaarder.” De productie ligt goed op schema.

Vaste frequentie gewaswerk

Toppen en indraaien gebeurt als twee aparte handelingen, met een vaste frequentie om de 14 dagen. “Soms heb je weinig topwerk, als bijvoorbeeld de plantbelasting hoog is en je minder groei hebt. Maar we gaan dan geen ronde overslaan. We blijven de tweewekelijkse regelmaat vasthouden. Het werk is dan gewoon wat rapper gedaan.”

Wortels gezond houden

VGT stookt op tijd op naar 21 graden Celsius, om vroeg op de dagtemperatuur te staan. Daarna wordt de luchting aangepast, zodat het niet al te warm wordt. Liefst niet te ver boven de 25 of 26 graden. Onder zomerse buitenomstandigheden zijn de mogelijkheden om te sturen in de etmaaltemperaturen echter beperkt. “Als de natuur het klimaat een stuk overneemt, zijn het nu vooral de technische maatregelen die je volop aandacht geeft. Zoals voldoende water geven en voldoende controle via analyses voor de bemesting.”

Er wordt meestal tot rond 18.00 uur gedruppeld. Onder extreme weersomstandigheden kan dat 19.00 uur worden. “Maar we proberen niet te lang door te gaan. Je moet er nu toch rekening mee houden dat wortelgestel actief en gezond blijft.”

Kier onder luchtramen

De laatste periode is er vrij veel geschermd tegen instraling, wat meehelpt om groeizamere omstandigheden voor het gewas te creëren. “Iets minder licht, iets vochtiger: met schermen boots je de najaarsomstandigheden wat na.” Bij warme buitenomstandigheden gebeurt het schermen boven de 600 Watt instraling.

Bij het tegen elkaar in dichttrekken van de beide schermdoeken van het dubbele scherm, totdat er net geen instraling meer tussendoor kan, wordt gezorgd dat de kier recht onder de luchtramen terecht komt. “Dat doet niet zo heel veel extra voor het beheersen van de temperatuur, maar elke tiende van een graad helpt.”

Spint

Bij de plaagbeheersing is alles nog biologisch onder controle te houden. Spint is wel wat opgekomen. Maar er is volvelds voldoende Phytoseiulus ingezet om spint beheersbaar te houden, met aanvullend pleksgewijs extra roofmijten op haarden.

Wekelijks blijven uitzetten van Aphidoletus en Aphidius houdt bladluis tot nu toe onder controle. “We hebben gelukkig nog geen hyperparasitering gezien.”

Of registreer je om te kunnen reageren.