commentaar

4 reactieslaatste update:28 jun 2017

‘Belichte teelt in tomaten maakt opmars’

Traditiegetrouw wordt het geld in de Nederlandse tomatenteelt verdiend in óf het voorjaar óf het najaar.

Net op die schakelmomenten dat Spanje afhaakt of in de herfst weer opstart, kan een krapte op de markt tot lucratieve prijzen leiden. Nederland speelt hier als koploper in innovatie op in met onder meer belichte teelt. Inmiddels wordt ruim een derde van het areaal belicht.

Het belichtingsseizoen voor tomaat was dit jaar uitzonderlijk goed. Niet eerder in de afgelopen vijf jaar waren de prijzen tussen december en april gemiddeld zo hoog als dit seizoen. De voornaamste reden is de sterk gedaalde aanvoer uit Zuid-Europa, vanwege extreem weer.

Grootste groentegewas onder glas

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) telt Nederland om en nabij 1.700 hectare tomaten. Tomaat is in Nederland verreweg het grootste groentegewas onder glas.

Nederland telde in 2016 nog 274 bedrijven met tomaten, 8% minder dan het jaar ervoor. Het aantal neemt jaarlijks af. Ter vergelijking: in 2000 werd er nog op 636 bedrijven tomaten geteeld; in 2005 op 489 en in 2010 op 343. Het aantal hectares is in die periode gegroeid van 1.133 in 2010 naar 1.700 in 2016. Ofwel, de huidige bedrijven zijn fors groter; in vijftien jaar gegroeid van gemiddeld 1,75 naar 6,21 hectare.

Teelt losse tomaten vrij stabiel

Trostomaten vormt met ruim 1.200 hectare op krap 170 bedrijven de grootste teelt; vijftig bedrijven telen cherrytomaten op een totaal van 130 hectare. De teelt van losse tomaten is de laatste jaren vrij stabiel, op 360 hectare. Het aantal bedrijven is in tien jaar tijd wel gehalveerd.

Nederland oogstte in 2016 900.000 ton tomaten. Dat is bijna 400 ton meer dan in 2000. Bijna 90% van de productie gaat de grens over. Duitsland en het Verenigd Koninkrijk zijn de belangrijkste afnemers.

Imposante getallen

Het zijn imposante getallen die horen bij het paradepaardje van de Nederlandse tuinbouw. Overigens geldt dit niet alleen in volumes en euro’s. Qua teelttechniek, innovatieve ontwikkelingen en verpakkingen is Nederland gidsland in de wereld. Toonaangevende bedrijven hebben hun roots in de Nederlandse klei. In de bijlage van Groenten & Fruit (Tomaten special) belichten wij voor u een aantal specifieke zaken in deze mooie, innovatieve teelt.

Laatste reacties

 • C.A. Kranenburg

  Ja het zijn zeker imposante getallen. Toch zijn ze nog imposanter. Nederland oogstte in 2016 geen 900 ton maar 900.000 ton tomaten.
  Kees Kranenburg
  Groenteteler in Almaty, Kazachstan

 • J Vullings

  Beste Kees, bedankt. Ja natuurlijk is dit 900.000 ton.

 • GPE van den George

  En hoeveel ton in 2000?

 • C.A. Kranenburg

  In 2000 was dit 520.000 ton, dus bijna verdubbeld in 16 jaar.
  Kees Kranenburg

Of registreer je om te kunnen reageren.