teeltgeluid

‘1 kilo per m2 minder tomaten, maar kwaliteit erg goed’

“Het tomatengewas heeft de warmte heel goed doorstaan”, zegt Tom Vlaemynck van Tomato Masters in Deinze. Hij teelt op 3,5 hectare het ras Sevance en op 7,3 hectare Foundation (begin januari geplant).

Maandag 29 mei werd het 33 graden in de kas, maar dat was geen probleem. “We beginnen op hete dagen wel om 6 uur en werken maar tot 14.30 uur, met een korte pauze tussendoor. En na 12 uur doen we geen werk meer bovenin het gewas.”

Sevance en een klein deel van de Foundation-trostomaten staan in de diffuse kas, op steenwol. In de gangbare kas staat alleen Foundation, op kokossubstraat. In de diffuse kas (haze 77%, eenzijdige AR-coating) is het klimaat altijd wat aangenamer en is de zetting net wat beter omdat de planttemperatuur minder ver oploopt. “Maar de andere kas laat minder licht door, dus de verschillen zijn niet groot. De zetting is overal nog van goede kwaliteit. Het enige is dat de trossen een beetje omhoog gaan steken door de warmte. Maar dat is geen probleem omdat we de trosstelen beschadigen tegen het knikken.” Iedere week worden in een aparte werkgang de onderkant van de jonge trosstelen geschrapt met een opgeruwd stuk tuinslang.

Het beschadigen van de trosstelen met een opgeruwd stuk tuinslang voorkomt dat de steektrossen straks gaan knikken.
Het beschadigen van de trosstelen met een opgeruwd stuk tuinslang voorkomt dat de steektrossen straks gaan knikken.

Hoge plantbelasting

De plantbelasting is behoorlijk opgelopen als gevolg van het lange donkere en koude voorjaar. Bij Foundation hingen eind week 21 in de diffuse kas 162 vruchten per m2 bij een oogst-gewicht van 145 gram en in de gewone kas 151 vruchten met een gemiddeld oogstgewicht van 150 gram. Bij Sevance komen de vruchten er sneller af maar is het behang toch 195 vruchten met een oogstgewicht van 120 tot 125 gram. “In productie lopen we ongeveer een kilo per vierkante meter achter op vorig jaar, dat is ongeveer 6%. Maar de kwaliteit is zeer goed.”

Volle bak CO2

Vlaemynck teelt zo koel als het weer toestaat. “De p-band van het lucht is erg laag ingesteld, zodat de ramen bijna continu open staan. We hebben een paar etmalen gehad van boven 23 graden en proberen dat nu zoveel mogelijk te drukken, liefst onder 21 graden”, zei hij halverwege vorige week. De nachttemperatuur staat ingesteld op 15 graden, de ochtend begint liefst met 16,5 graden en de dagtemperatuur staat op 19 graden ingesteld. “Ik doseer volle bak CO2 , ook als de ramen open staan. De wkk levert 300 kilo CO2 per uur en draait minimaal 10 uur per dag, van 8 tot 18 uur. En over de stroomprijs zal je mij niet horen klagen.”

3,5 cc per Joule

Met het warme weer is de watergift gigantisch gestegen. “Er zijn al een aantal dagen van meer dan 10 liter per vierkante meter geweest. Ik streef naar een gift van 3,5 cc per Joule lichtinstraling waardoor er circa 40% drain wordt gerealiseerd.” De ec staat standaard op 3,1 ingesteld met een lichtverlaging tot 2,8. Iedere week wordt een giet- en drainwater getrokken en monsters jong en ouder blad verzameld voor plantsapanalyses. “Je ziet dat de waardes in de plant erg goed zijn, dus het voedingsschema hoeft alleen op details te worden aangepast. Al het drainwater wordt gerecirculeerd. “Wij spuien nooit. We hebben geen ontsmetter maar wel een unit voor ECA-water staan.”

Zwavel tegen galmijt

Het gewas is nog kerngezond. Helaas is er in een hoekje van de diffuse kas wel galmijt gevonden, veel eerder dan in voorgaande jaren. “Het is een raadsel waar hij vandaan is gekomen.” Sinds kort spuit hij iedere week zwavel, omdat er positieve ervaringen mee zijn. Hij spuit om de rij, om zo weinig mogelijk residu op de tomaten te krijgen. In een ander hoekje is Tuta gevonden, maar die ruimt de Macrolophus waarschijnlijk wel op. Door de warmte is op circa 500 m2 rode spint gevonden, waar twee keer Phytoseiulus-roofmijten is uitgezet. “Als het zo warm blijft moeten we misschien een keer lokaal corrigeren met Floramite.”

Auteur: Gerard Boonekamp

Of registreer je om te kunnen reageren.