teeltgeluid

‘Onderdoor vruchtjes weghalen’

Met zonnige dagen halverwege week 19 is het vooral de watergift die aandacht vraagt bij aubergineteler Angela Zwinkels in Monster. Ze ziet de drain-EC daarbij de laatste dagen oplopen. “Dat is weer even iets om goed in de gaten te houden.”

Er wordt op basis van weegschalen water gegeven. ’s Ochtend moet de weegmat 2 tot 3 kilo ingeteerd zijn, voordat weer begonnen wordt met aanvullen. Na het aanvullen wordt vanaf 10.00 uur gedruppeld bij een stralingssom van 75 Joules. “Daarbij wil ik ook nog sowieso 30% drain hebben.”

Luchtramen 100% open

Op de dag zelf wordt op 19 graden gestookt. Met een stralingssomverhoging bij 2.000 Joules mag daar tot 5 graden bij opgeteld worden. Rond 17.15 uur mag daar nog een graad extra bij komen. “Om de temperatuur aan het eind van de middag nog even vast te houden.” ’s Avonds wordt naar 14 graden gestookt, om vanaf middernacht weer langzaam op te stoken richting de dagtemperatuur van 19 graden.

Met buitentemperaturen van bijna 27 graden halverwege week 19 staan alle luchtramen 100% open. Het vocht zakt daarbij nu aardig hard weg. “Maar gemiddeld, met wat lagere buitentemperaturen op een dag in mei, gaat het prima.”

Rustig aan tijdens donkere dagen

Met een aantal donkere dagen, zoals dat afgelopen periode geregeld het geval was, moest even rustig aan gedaan worden met de temperatuur. “Je hebt er altijd iets zwakkere stengels bij. Daar zag je in de afgelopen weken dat die wel eens een bloemetje lieten vallen. Dat is jammer, maar wel heel verklaarbaar.”

De CO2-dosering staat op een maximale streefwaarde van 1.000 ppm. “Soms, als het gewas even niet helemaal naar mijn zin staat, dan is CO2 vaak wel het eerste punt waar ik actie op onderneem. Dan wordt het CO2-niveau ietsje naar beneden bijgesteld. Als de planten dan weer naar je toekomen, gaat de dosering weer omhoog.”

Onderdoor oogsten

Het gewas van de Bowie (E37H-01734) op onderstam Fortamino staat goed in balans. De vruchten worden in principe met een ondergrens van 300 gram geoogst. “Maar mocht ik zien dat de plantbelasting te hoog wordt voor het gewas, dan gaan we wel ietsje fijner oogster.”

De afgelopen weken waren de producties best hoog. Dat heeft erin geresulteerd dat alle tijd hard nodig was voor oogsten, sorteren en verpakken. Nu wordt er, als er weer wat tijd over is, arbeid gestoken in het onderdoor knippen van laaghangende vruchten. “Wat verder onderin zit nog wel eens een vruchtje aan een diefje. Die hangen zo ver van de aubergines die we nu oogsten af, dat ze worden vergeten. Dus kun je ze beter weghalen. Ze worden daar alleen maar rood en leveren niets meer op.”

Volop Macrolophus

Bij de plagen kwam luis wat opzetten. Maar met een correctie en extra inzet van biologie is dat nu weer onder controle. Verder is het heel rustig met plaaginsecten. “Gelukkig zit er nu volop Macrolophus. Dat is een hele geruststelling. Die doet goed werk.”

Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.