Doorgaan naar artikel

‘Komkommers groeizaam,paprika en peper generatief’

“De komkommers staan er mooi bij, al is de Sclerotinia-druk hier altijd behoorlijk hoog”, zegt Rob van Paassen in Oude Leede.

De komkommers zijn op 22 en 29 maart geplant. Drie weken na het planten startte de oogst. Het ras is Cadence van Rijk Zwaan, van biologisch geproduceerd zaad. “Dit ras heeft een vrij hoge meeldauwtolerantie en is vrij vegetatief. Dat helpt bij de spintbestrijding.”

Biosol-korrels

Ruim voor het planten heeft hij gecomposteerde stalmest ondergewerkt, omdat Global-Gap vereist dat er minstens zestig dagen tussen de bemesting en de eerste oogst zitten. Omdat komkommer zo hard groeit, kan de mineralisatie het tempo niet bijhouden en heeft hij een maand na het planten eenmalig 7 kilo Biosol-korrels per are gestrooid, die 6% stikstof bevatten. “De komkommers staan er nog steeds mooi groen bij dus ze hebben genoeg voeding.”

Verschillende zakjes swirskii

Plagen zijn nog geen probleem in de komkommers. “We beginnen altijd vroeg met inzetten omdat je weet dat je het moet hebben van de tweede en derde generatie van de natuurlijke vijanden.” Tegen spint heeft hij een week na het planten A.californicus-zakjes opgehangen. Een week later, in verband met arbeidspreiding, gingen de A.swirskii-zakjes met lange levensduur erin. “Ze gaan in principe acht weken mee. Daarna hang ik er korte-duur-zakjes in voor vier tot vijf weken, zodat we na de teeltwisseling van eind juni niet pas hoeven te starten met de populatie-opbouw. Swirskii doet goed werk. Sinds we hem gebruiken hebben we ook geen last meer van wittevlieg in komkommer.”

Sclerotinia vs Mycos

De Sclerotinia-schimmel is in het begin van de eerste teelt wel een probleem. “We plukken daarom de bloemen van de vrucht als ze net gaan verwelken. Dat doen we normaal ook bij het oogsten, dus dit is alleen het verschuiven van werk. Maar het uitsnijden van de stengels en aanhouden van ranken kost wel veel extra tijd. Maar het leuke van Sclerotinia is dat hij Mycosphaerella tegenhoudt omdat ze met elkaar concurreren. Na half mei draaien de rollen om.”

Buitje tegen luis

Zo groeizaam als de komkommers zijn, zo generatief staan de paprika en pepers erbij. “Toen het eerste zetsel er net vol aanzat, kwam de boterbloemluis opzetten. Je zag ze nauwelijks maar zorgden er wel voor dat de plant stil kwam te staan.” Hij is gewoon doorgegaan met inzetten van natuurlijke vijanden en de planten krijgen soms een buitje uit de regenleiding boven het gewas als het uit de hand dreigt te lopen. De paprika is over de top van het eerste zetsel heen, de pepers lopen anderhalve week voor en beginnen al weer te groeien.

Nieuwe onderstam

De paprika’s zijn geënt op de onderstam Snooker die resistent is tegen kurkwortel. “Maar hij zorgt er ook voor dat de plant te generatief wordt, dus je hebt een vegetatief ras nodig.” Van Paassen heeft tussen het ras Nagano een proefje met het ras Redline staan. “Die geeft grovere vruchten en hergroeit makkelijker.”

Mozaïek wieden

Door het schrale gewas valt er veel licht op de grond. Het onkruid groeit daardoor extra hard in de paprika. Het kwam goed uit dat het vorige week nog vakantie was zodat de scholieren heel wat werk konden verzetten. Zij wieden ieder tweede pad. “Ik noem dat mozaïek-wieden, zoals biologische melkveehouders ‘mozaïek-maaien’ om de weidevogels te sparen.” Het onkruid speelt namelijk een rol in de biologische bestrijding. “Ook in onkruid heb je een balans tussen plagen en bestrijders. Hoe meer biodiversiteit, hoe beter de biologische bestrijding aanslaat.” Mede hiervoor staan er koolrabi en kroten tussen de paprika.

Minder bestrijders

Tot nu toe verloopt de biologische bestrijding best goed. “Horticoop klaagde al dat ik minder afneem dan wat ze voor me ingepland hadden.” In een goed jaar besteedt Van Paassen voor € 1,25 per vierkante meter aan biologische bestrijding. “Maar in een slecht jaar is het zomaar het dubbele.”

Auteur: Gerard Boonekamp

Share this

Afbeelding
Rob van Paassen

biologisch teler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin