Doorgaan naar artikel

‘Hoge prijzen tomaat maken lagere productie nauwelijks goed’

“Er staat een mooi generatief en open gewas met negen trossen pruimtomaten er aan”, zegt Gertjan van der Spek van Solyco in Bergschenhoek.

Hij teelt op 4 hectare het nieuwe ras Volantis, plantdatum 28 november. Daarnaast heeft hij in de belichte kas vleestomaten (Ducovery) en trostomaten (Merlice) staan, plantdatum half oktober.

De plantbelasting van de pruimtomaten was vorige week 162 vruchten per vierkante meter met een gemiddeld oogstgewicht van 90 gram. “Dat is onder de 80 gram geweest, veel te fijn. Ze mogen wel 100 gram wegen. Maar door het donkere weer bleven ze klein.”

Daarbij komt dat door het lange koude voorjaar de tomaten er langzamer afkomen. “Ik zou eigenlijk maar acht trossen aan de plant willen zien.” De productie loopt zo flink achter op vorig jaar (toen met ras Prunus). “We hebben nu ruim 6 kilo per vierkante meter weg, 15% minder dan vorig jaar tot en met week 18. Het voordeel van de hoge prijzen valt daardoor vrijwel weg.”

Temperatuur

Van der Spek realiseert de laatste tijd een etmaaltemperatuur van circa 19 graden. Op zonnige dagen is dat 1 tot 1,5 graad hoger. Overdag staat de kastemperatuur ingesteld op 20 graden, zonder verdere invloeden. Wel staat er dan een minimumbuis van 45 graden, maar die wordt op straling en raamstand snel afgebouwd. De voornacht is 16 graden en de nanacht 17 graden plus 2 graden op de lichtsom van de voorgaande dag.

Zittend plukken

Het schermdoek ligt dicht wanneer het buiten onder 8 graden is. Aan het eind van de nacht staat er een flinke ochtenddip in van 16 graden om de lengtegroei te beperken. “Volantis is nu al 6 meter lang, 1 meter meer dan Prunus vorig jaar.” Het lange gewas heeft ook gevolgen voor het oogstwerk. Omdat de tomaten maar 30 centimeter boven de grond hangen, wordt gebruik gemaakt van zitkarretjes. “Dat komt de oogstsnelheid niet ten goede. Maar dat bukken bij lopend oogsten hou je niet lang vol.” Door het koude weer is het geen probleem om de CO2-concentratie in de kas rond 800 ppm te houden. De CO2 komt van de Ocap, maar als de concentratie te ver wegzakt wordt erbij gedoseerd uit de wkk van de energiecluster met vier andere bedrijven.

De pruimtomaten worden zittend geplukt omdat ze erg laag hangen door de sterke lengtegroei.

De pruimtomaten worden zittend geplukt omdat ze erg laag hangen door de sterke lengtegroei.

Spontane bestrijding

Qua gezondheid is er niks mis in de pruimtomaten. Hij heeft een keer met Altacor gespoten tegen Turkse mot en heeft al vijf weken achter elkaar één sluipwesp per vierkante meter ingebracht tegen wittevlieg. Macrolophus is al rond Kerstmis ingebracht en wordt nog eens per twee weken bijgevoerd, nu nog om de drie tralies een pad. “We komen ze nog steeds tegen, maar niet in grote aantallen. Maar er zit gelukkig ook weinig wittevlieg.” Galmijten zijn in deze teelt nog niet aangetroffen, wel bladluizen. Hij heeft er plaatselijk wel Aphidoletes-sluipwespen bijgestrooid, in totaal drie keer twee kokers. “Maar de biobegeleider zag ook al veel bestrijders die van buiten zijn gekomen.”

Tros wordt los

In de belichte kas staan sinds half oktober 1,5 hectare Ducovery (vleestomaat) en 4,5 hectare Merlice (eerst tros, nu los). De belichting staat sinds eind april helemaal uit en de WKK is in onderhoud, maar de intensiteit was daarvoor al stapsgewijs verlaagd (normaal 13.000 lux = 170 umol/m2/s). Ook in de belichte teelt loopt de productie achter door het koude en donkere weer. “Maar het scheelt veel minder, een paar procent.” In week 16 is Van der Spek overgeschakeld op het los leveren van de tomaten van Merlice. “Van Nature heeft een contract afgesloten voor losse tomaten en wij hebben nog een goede sorteermachine staan. In de zomer brengen losse tomaten bovendien vaak meer op.” Hij is gestopt met snoeien. Er hangen nu zeven in plaats van vijf vruchten aan de tros, maar de tomaten zijn eigenlijk nog te grof: 135 gram gemiddeld.

Galmijt kost productie

De gewassen staan er dit jaar sterker op dan vorig seizoen. “We hebben er meer op gestuurd zodat ze niet te schraal staan voor de zomer begint.” Het kasklimaat is vergelijkbaar met dat bij de pruimtomaten. “We telen vrij vlak en doen geen gekke dingen, want het gewas staat goed in balans.” Aan beestjes is geen gebrek in de belichte teelten. “We hebben van alles maar zien ook veel Macrolophus waardoor we het meeste met biologie kunnen oplossen.” Galmijt blijft zich uitbreiden. “We hebben al honderd planten op 6 hectare eruit gehaald. Dat lijkt niet veel, maar er zijn veel meer planten aangetast en daar raak je toch productie door kwijt.”

Auteur Gerard Boonekamp

  • Willem Mostert laat (na de pauze pas) de tomaten uit de onderlosser in de watergoot vallen.

    Willem Mostert laat (na de pauze pas) de tomaten uit de onderlosser in de watergoot vallen.

  • De pruimtomaten drijven naar de sorteermachine.

    De pruimtomaten drijven naar de sorteermachine.

  • Op de opvoerband worden ze eerst gespoeld met schoon water.

    Op de opvoerband worden ze eerst gespoeld met schoon water.

  • Het sorteren van de pruimtomaten gaat bij Solyco in een razend tempo.

    Het sorteren van de pruimtomaten gaat bij Solyco in een razend tempo.

  • Terwijl twee man razendsnel de automatisch gevulde dozen wegwerken...

    Terwijl twee man razendsnel de automatisch gevulde dozen wegwerken…

  • ...vult een derde persoon de verschillende verpakkingen steeds aan.

    …vult een derde persoon de verschillende verpakkingen steeds aan.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin