teeltgeluid

‘Week langer oogsten tot aan tussenplanting’

Net voor eind week 14 de tussenplanting begint, snijdt Corné van Boxel in Delfgauw nog best veel komkommers van zijn eind december geplante Proloog.

“Deze week 7,5 stuks. Dat is redelijk veel voor deze tijd.” Hij heeft bewust gestuurd richting de productie van week 14. “Vorig jaar had ik een week eerder tussengeplant. Toen hingen er net veel komkommers aan die we niet meer konden oogsten. Dat was zonde. Daarom poten we dit jaar een weekje later.”

Korte teelten

De kwaliteit van de komkommers is goed. Hooguit hier en daar een vrucht met een rot plekje. “Met vier teelten per jaar is de eerste teelt zo kort, dat het twijfelachtig is of een chemische ingreep wel zin heeft. Waar er een blaadje tegen een vrucht heeft gehangen, heb je af en toe een beetje vruchtrot als je niet spuit.” Als er straks is tussengeplant, gaat er wel wekelijks wat gedaan worden tegen mycosphaerella en meeldauw.

Tijdige inzet swirskii

Aan plagen is er wat spint gevonden, maar niet meer dan gebruikelijk is. De wittevlieg is goed onder controle. “Vorig jaar zijn we met cucumeris begonnen, en zijn we het hele jaar wat bezig gebleven met die wittevlieg. Dit jaar hebben we daarom vanaf het begin swirskii uitgezet.” Er is in week 14 nog een zakje swirskii per 10 vierkante meter opgehangen tegen spint en wittevlieg.

Afluchten op VD

Overdag wordt vanaf 21,5 graden begonnen met luchten, wat later 22,5 graden. Afhankelijk van het vochtdeficiet mag de temperatuur van afluchten dan nog tot 3 graden daar bovenop oplopen. Even na zonsondergang gaat het scherm dicht. Het voornachtje komt uit op 19 graden, maar wordt wat lager aangehouden bij een te hoog gerealiseerde dagtemperatuur.

Gewas laten wennen

Enkele weken geleden, met de omslag naar zonnig weer, is aardig gebruikgemaakt van de dakberegening. De laatste week staan ze echter niet veel meer aan, zodat het gewas alvast wat kan wennen aan de komende tussenplanting en de schralere omstandigheden aan kan. “Pas als de jonge planten ertussen staan, gaan we schermen tegen de zon en gaan we weer meer doen met de dakberegening.”

Nachtbeurtje

De EC-gift bij het watergeven is 3,2 met een half punt lichtverlaging. De drain-EC komt uit tussen de 3,3 en 3,4. “Ik probeer die drain-EC altijd iets boven de 3 te houden.” De hoeveelheid drain komt gemiddeld tussen de 30 en 35% uit, maar kan onder invloed van de hoeveelheid instraling en luchting best wat variëren. De planten krijgen op grond van weegschaalmetingen elke nacht nog een nachtbeurtje van 100 cc., soms zelfs twee beurtjes.

Onderste blad weghalen

De ranken zijn getopt en er is nog een blaadje tussenuit gehaald, maar de teelt is te kort om heel veel meer werk in het gewas te investeren. Verder zijn de onderste twee tot drie bladeren eraf gesneden, om geen last meer te hebben van opschot. Voor de gewasgroei kunnen ze worden gemist. “Die onderste bladeren waren toch al geel geworden door het donkere weer.”

Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.