weblog

‘Energiebelasting kan ondergang tuinbouw worden’

De tuinbouwstem in de Tweede Kamer had harder kunnen klinken als er meer landelijke ruchtbaarheid was gegeven aan de voorkeursactie van de Westlandse kandidaten. Hard nodig, want wat gaat er gebeuren met het lage tarief voor de energiebelasting?

Vlak voor de landelijke verkiezingen van vorige maand werd er gepoogd om twee Westlanders in de Tweede Kamer te krijgen. Initiatiefnemer Arthur Zuiderwijk, een bekende Westlander die ‘hoog’ zit in onder meer de mediawereld, wilde elke Westlander duidelijk maken dat als je toch op VVD of CDA ging stemmen, dat je dan je stem aan Arne Weverling (VVD) of Karin Zwinkels (CDA) moest geven. Dit om dan beide in de Kamer te krijgen, wat weer belangrijk zou zijn voor het verdedigen van onze Westlandse belangen. En dan vooral voor de tuinbouw, want dat is (en blijft ook hopelijk) de levensader van het Westland. Maar natuurlijk ook voor Oostland, en ook voor alle andere Nederlandse tuinbouwgebieden.

Beter mobiliseren

Arne zit nu in de kamer, Karin helaas niet. De actie van Arthur en iedereen die eraan meegeholpen heeft was fantastisch, maar had achteraf veel meer aandacht en steun moeten krijgen. Niet alleen West- maar dus ook Oostland had hiervoor gemobiliseerd moeten worden. Met elke mogelijke oppak en actie vanuit de tuinbouw en belanghebbenden. Dus bijvoorbeeld ook al die bedrijven die nauw met de tuinbouw verbonden zijn of er zelfs van afhankelijk zijn. En dan dus niet als propaganda voor de partijen, maar puur om deze politici met stevige roots in de tuinbouw en met de goede kleur groen in het DNA in de Kamer te krijgen.

Politiek beladen tijden

Dat is keihard nodig, want de tuinbouw gaat politiek gezien zeer beladen tijden tegemoet. Zoals een ieder waarschijnlijk weet en anders nu: de tuinbouw is al vele jaren gezegend met het lage tarief voor de energiebelasting. En dat lage tarief is nog steeds hoog (ruim 4 cent per kubieke meter gas en de laatste jaren sterk oplopend), maar gelukkig nog lang niet zo hoog als het voor de doorsnee burger is: want elke consument betaalt maar liefst 27 cent (!) per kuub aan energiebelasting. Exclusief de 21% btw. En agrarische bedrijven buiten de glastuinbouw trouwens ook.

Gros van de tuinders is gelijk klaar met telen als laag energietarief wordt geschrapt

Elk weldenkend persoon die de glastuinbouw kent en snapt, weet wat de consequentie zou zijn als het kabinet zou besluiten om het verlaagde tarief te schrappen. Want dan is het gros van de tuinders gelijk klaar met telen en kweken. Grote bedrijven zouden het nog redden met hun WKK, omdat al het gas door de WKK is vrijgesteld van het betalen van energiebelasting. Maar of het kabinet en Brussel dit op de langere termijn niet ook zullen schrappen, is onzeker. Als het nultarief voor WKK dan ook nog eens weg zou vallen, dan is dat de ondergang voor driekwart van de tuinbouw.

GroenLinks is duidelijk

GroenLinks heeft al duidelijk aangegeven de lage energiebelasting binnen een paar jaar geschrapt te willen hebben. Andere partijen zijn hier ‘nogal stil’ over. En dat baart grote zorgen. Gaat de energiebelasting de ondergang worden voor een Mainport? Het is zeker niet ondenkbaar.

Lees meer over de Tweede Kamerverkiezingen in het dossier

Of registreer je om te kunnen reageren.