teeltgeluid

‘Deels terug naar winter-instellingen’

Bij VGT op de locatie in het Zeeuwse Westdorpe is de paprika-oogst weer op gang gekomen na een periode van lage productie. Die kwam door uitblijvende zetting tijdens een eerdere periode met donkere weersomstandigheden.

Door het toenemende licht wordt de uitgroeiduur steeds korter. Daardoor is het gat in de aanvoer gelukkig korter dan de twee weken zonder zetting. Er zit ook nog wat spreiding in de oogst omdat bij een deel van de kas op de vierde oksel de eerste zetting is toegelaten, en bij een ander deel al eerder op de derde oksel. Bij die laatste is in week 15 de oogst alweer op gang gekomen.

Regelmaat

Koen Neyens in week 16: “We oogsten deze week een dikke kilo per vierkante meter. Die productie valt nu niet meer stil. Er zit regelmaat in het gewas, dat een hoog vruchtbehang heeft. Ik verwacht dat we de komende periode een dikke kilo per week blijven oogsten.”

De plantbelasting is hoog, wat te zien is aan een generatief gewas. “Maar nu we het gewas gaan ontlasten door te oogsten, kan de plant zich herpakken en zal het herstel snel gaan.” De rode Maduro staat daarbij al iets groeikrachtiger dan het gele ras Allrounder.

Verbranding vrucht voorkomen

Bij de temperatuurinstellingen wordt richting 21 graden Celsius gestookt, maar de ventilatie-invloed is in deze tijd overdag groter dan die stooktemperatuur. De etmaaltemperatuur gaat richting 21,5 graden en kan soms zelfs op 22 graden Celsius uitkomen.

Neyens probeert de temperatuur op de dag niet te veel boven de 25 graden Celsius uit te laten komen, om verbranding op de vruchten door soms al felle instraling te voorkomen. “We proberen zo min mogelijk te schermen. Voor de kwaliteit van de vruchten moet je dan niet te hoog in temperatuur gaan.”

Beide schermdoeken dicht

In de nachten wordt nog redelijk gestookt, tussen de 18 en 20 graden Celsius. Vanwege het generatief staande gewas wordt geen voornacht gehanteerd. Het dubbele scherm gaat nog elke nacht dicht. “De nachten zijn nu nog te koud om één scherm open te laten.” Het bovenste doek loopt als eerste dicht. Als er een te hoge buis bij komt, gaat het tweede doek dicht.

“We zijn gedeeltelijk terug naar de winterklimaatinstellingen gegaan.” Het koude weer, met afwisselend hele zonnige periodes op de dag, maakt het lastig om goed om te gaan met de ventilatie-instellingen. “Met die ‘aprilse grillen’ is het lastig sturen voor de klimaatcomputer. Als je te weinig ventileert, loopt de temperatuur in de kas te hoog op wanneer de zon er ineens goed doorkomt. Als je te veel ventileert, wordt het wel weer ineens kil in de kas als de zon weg gaat.”

Minder watergebruik

Wat betreft de watergift wordt gedruppeld met normale EC’s van rond de 2,5. Na 17.00 uur wordt eigenlijk geen water meer gegeven. “Omdat het nog zo koud is, verbruik je met dezelfde instraling minder water dan wanneer het zachter weer zou zijn.”

Gewas voorbereiden op zomer

Vanwege het generatieve gewas is er niet heel veel topwerk. “We toppen daarbij niet te hoog in de kop, om toch wat ‘paraplu’ te hebben als straks de omslag komt naar zomerweer. Daar zijn we het gewas al op aan het voorbereiden.”

Er komt steeds meer regelmaat in het gewaswerk, wat helemaal zo wordt als het buitenklimaat zachter wordt. “Dan gaan we uiteindelijk weer om de twee weken rond: de ene week indraaien, de andere week toppen.”

Inzet Macrolophus

Bij de plaagbeheersing is dit jaar Macrolophus ingezet. “Die is zich goed aan het ontwikkelen.” Er is, zowel in personeelsopleiding, als in de hoeveelheid uitgezette natuurlijke vijanden extra ingezet tegen luis. “Tot nu toe lukt dat goed.”

Lees ook eerdere teeltgeluiden van Koen Neyens op GFactueel.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.