teeltgeluid

‘Zoveel mogelijk groei houden is nu belangrijk’

Bij VGT is op de locatie in het Zeeuwse Westdorpe na een eerste bouwfase van 15 hectare inmiddels een tweede nieuwe kas van nog eens 15 hectare bijgebouwd.

Koen Neyens: “Die doorstart met een verdubbeling naar 30 hectare gaat makkelijker dan de start op de eerste 15 hectare. De helft van het personeel heeft nu al langer ervaring en er zijn daar zelfs al een paar verantwoordelijken uitgekomen. Je kunt nu ook makkelijker efficiëntie behouden, doordat medewerkers langer hetzelfde werk kunnen blijven doen. Als degenen die indraaien klaar zijn in de ene kas, kunnen ze daar nu mee verder gaan in de andere kas.”

Meer licht in kas

Op de nieuwe locatie in Zeeuws-Vlaanderen is op 28 en 29 november de gele Allrounder geplant, en op de twee daarop volgende dagen de rode Maduro. Die Maduro met zijn snelle doorkleuring, geeft bij de kleur rood spreiding in de aanvoer ten opzichte van de Redwing die nog op de oorspronkelijke vestiging in Rijkevorsel wordt geteeld. “Maduro geeft na de langste dag makkelijker groei. Op het nieuwe bedrijf, met een dubbele AR-coating op het diffuse glas, heb je meer licht om het gewas generatiever weg te kunnen zetten. Je kunt iets sneller telen.”

Dubbel scherm

De weggroei en inworteling verliepen goed. Koen Neyens: “Met een teelt op goten benader je beter de omgevingstemperatuur met de matten. Daarbij hebben we een dubbel scherm, met minder hoge buistemperaturen. Dat alles bij elkaar geeft een makkelijkere weggroei.”

Neyens is heel tevreden over dat dubbele scherm in de nieuwe kassen. “We zitten hier in een gebied met restwarmte, maar we willen toch telen met zo min mogelijk energie.” Het onderste scherm gaat het eerste open en als laatste weer dicht. “Het bovenste scherm gaat in deze periode tussen 10.30 uur en 14.30 uur open, zodat de plant vocht kwijt kan raken. Met zonnig en zacht weer doe je dat natuurlijk makkelijker dan tijdens donkere en koudere dagen.”

De temperatuurinstellingen zijn, met name in de nacht, heel lichtafhankelijk in deze periode. Bij voldoende licht gaat de etmaaltemperatuur in grote lijnen richting de 21 graden Celsius.

Spreiding in arbeid en aanvoer

De eerste zetting is halverwege week 8 hardgroen. Om de aanvoer en de arbeidsbehoefte te spreiden is op een deel van het bedrijf de zetting in de derde oksel toegelaten. In een andere afdeling in de vierde oksel. “Dat is goed gelukt. We hadden in die teeltperiode voldoende licht. Waar we in de derde oksel zijn vertrokken, hangt het tweede zetsel er nu aan. Waar we in de vierde oksel zijn begonnen, staat het gewas klaar om terug bij te zetten. Bij voldoende licht gaat dat lukken.”

Rustiger fase

Met gewaswerk zit de teelt in een rustige fase. Het is vooral indraaien. De oplopende plantbelasting zorgt dat er bij Allrounder geen tot nauwelijks topwerk nodig is. Dat biedt extra ruimte voor onderhoudswerkzaamheden, bijvoorbeeld om te zorgen dat alle oogstkarren en de sorteerinstallatie klaar staan voor als straks de oogst begint in week 10 of 11.

Wel wordt in deze periode aandacht en zorg besteed aan het aanspannen van de gewastouwtjes en het ophalen van planten die te los ingedraaid waren. “Dat bevordert de groei. En in deze periode is het belangrijk om zoveel mogelijk groei te houden.”

Personeel opleiden

Aphidoletus en Aphidius zijn als biologische bestrijder tegen luis uitgezet. “We hadden een paar haardjes met luis gevonden. Die zijn nu weer goed onder controle.”

Dit jaar is extra aandacht besteed aan het goed opleiden van het personeel om plagen sneller te herkennen. “Je kunt dan sneller ingrijpen. Ik heb liever dat ze een paar keer vals alarm slaan en je voor niets meenemen naar een plant, dan dat ze het niet melden en je te laat bent met ingrijpen. Zo’n opleiding creëert ook bewustzijn bij de medewerkers en het geeft ze meer betrokkenheid bij het bedrijf.”

Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.