teeltgeluid

‘Harder stoken om kracht uit paprika te krijgen’

De gewassen van de diverse kleuren paprika staan er op de locatie van 4Evergreen in Steenbergen goed bij. De wortels zijn overal goed.

Teeltverantwoordelijke Sebastiaan Vermeulen: “De plantbelasting is wel te laag. Die lage plantbelasting hebben we uit de winter meegenomen. Het begint nu recht te trekken, maar we liggen wel wat achter in productie. Het is dus hopen dat we dat in de rest van het jaar nog goed kunnen maken. Ze komen er nu niet af, al laat het gewas met mooi weer wel zien dat het wil zetten”. Het eerste zetsel is er al even af, het tweede zetsel begint te kleuren.

Voldoende gewasvulling houden

Bij de gele paprika wordt een dagtemperatuur van 21 graden aangehouden. “Met zon mag het lekker 25 graden worden.” Er staat een klein voornachtje van 18 graden ingesteld, met een beetje lichtverhoging erop. In de nanacht is het 19,5 graden. “We zijn ’s nachts wel wat omhoog gegaan, om met het voorjaar voldoende blad en gewasvulling te krijgen. Dat is een vaste teeltlijn bij ons, ook al heb je in Stayer niet snel een probleem met te weinig vulling.”

Het scherm gaat de meeste nachten nog dicht. Zeker ’s avonds wordt het bijtijds tot 80% gesloten om uitstraling tegen te gaan. In de morgen gaat het doek alweer vrij vroeg open.

EC afbouwen

Met de overgang naar steeds meer voorjaarsweer zal de EC-gift verder worden afgebouwd. Tot nu toe is die echter nog best aan de hoge kant gebleven. “We hadden vanwege donker weer te maken met weinig verdamping, waardoor we weinig water hebben gegeven. Dan moet je toch voldoende voeding in de plant weten te krijgen. De gift zit nu op 2,7 tot 2,8, maar tot week 11 zijn we tot 3 EC gegaan.”

Spintje

Met plagen is het heel rustig bij geel. Er is alleen een enkel spintje gevonden. “Bij oranje is het drukker met de beestenboel. Daar hadden we wat luis zitten en moesten we correcties doen. Er zit sinds begin week 11 ook wat spint. Daar is extra biologie tegen uitgezet. “Het is nu even afwachten of dat goed aanslaat, of dat we toch pleksgewijs nog een correctie moeten uitvoeren.”

Bij oranje werkt Vermeulen met een iets diepere voornacht (van 17,5 graden) dan bij geel, voor een iets generatievere sturing van het gewas.

Veel groei

Bij rood is de teeltontwikkeling en -strategie te vergelijken met geel. Eveneens een lage plantbelasting en een hoop groei in het gewas. Bij een latere planting op hangende teeltgoten is dat laatste helemaal het geval. “Daar moeten we nog harder stoken om die kracht eruit te krijgen. Daar is de etmaaltemperatuur 1,5 graad hoger dan in de andere kas.”

Lees ook eerdere geluiden van Sebastiaan Vermeulen op GFactueel.nl.

Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.