teeltgeluid

'Wij werken best veel met lichtverhogingen'

Bij kwekerij Gebr. Mies in Wouwse Plantage is 1 december Tomaggino geplant. Dat is een troscherry met een vruchtgewicht van rond de 20 gram. Er is een geënt getopte plant gebruikt, op onderstam Maxifort en getopt op de lobbladeren.

Er is gestart op een plantafstand van 50 centimeter. In week 2 is een dief aangehouden die de stengelafstand naar 37,5 centimeter bracht. Straks wordt de eindafstand naar iets meer dan 4 stengels per vierkante meter opgevoerd.

De vierde tros begon halverwege week 3 net te bloeien. Ronald Mies: "Voor de Kerst hadden we de eerste bloei volledig." De gewasontwikkeling verloopt naar tevredenheid. Het groeit goed. "Via de watergift hebben we het vrij generatief kunnen houden. Wat ook opvalt, is dat hij de tomaten goed mee neemt. Dat gaat vanwege meer licht net iets vlotter dan voorgaande jaren."

Lichtverhogingen

Na een start op 17,4 graden Celsius is de etmaaltemperatuur in de eerste week van januari teruggebracht naar 16,2 graden. Inmiddels ligt die weer rond de 17 graden Celsius. Overdag staat 20,5 graden ingesteld, met een voornacht van 14,5 graden en een nanacht van 17 graden Celsius. In al die etmaalperiodes kan de temperatuur op basis van de instraling verhoogd worden. "Wij werken best veel met lichtverhogingen."

Geen foliescherm

Dit jaar is geen vast folie onder het beweegbare schermdoek aangebracht, wat in de voorgaande jaren nog wel gebruikelijk was. "Maar we hebben best wel een lage kas. Dan zit alles kort op elkaar. En de gasprijs is nu dusdanig laag, dat je weinig rendement zou hebben van het folie. Daarbij komt het wel gunstig uit, omdat ik ook warmte kwijt moet vanwege een andere kas waar wordt belicht. De teelt onder alleen een schermdoek bevalt tot nu toe heel goed."

Vanwege het ontbreken van een AC-folie wordt makkelijker geschermd met het doek. Boven de 125 Watt gaat het doek open, als de temperatuur dat toelaat.

Er is gestart op een plantafstand van 50 centimeter. In week 2 is een dief aangehouden die de stengelafstand naar 37,5 centimeter bracht. 
Foto: Peter Visser
Er is gestart op een plantafstand van 50 centimeter. In week 2 is een dief aangehouden die de stengelafstand naar 37,5 centimeter bracht. 
Foto: Peter Visser

Watergehalte opbouwen

De periode van interen en wortelopbouw, bij de steenwolmatten op hangende teeltgoten, is nu achter de rug. Waar in de matten, met planten die net voor kerst op het plantgat zijn gezet, eerst steeds verder werd ingeteerd met 1,5% per dag, is dat nu net andersom. Het watergehalte neemt met anderhalf procent toe, tot het weer op niveau is. Op een donkere dag worden ongeveer 4 druppelbeurten gegeven, op een lichte dag wordt dat opgebouwd naar circa 6 beurten.

De teelt is direct biologisch gestart. In de kas zijn banen met geel vanglint opgehangen. Er is al Encarsia en Eretmocerus uitgezet, mede omdat er op het eind van de vorige teelt vrij veel witte vlieg zat. "Ik zie nu nog geen witte vlieg. Wel hebben we plekjes spint gevonden. Daar gaan we nog wel voor uitzetten. Op die paar spintplekken hebben we de planten pleksgewijs geholpen met een correctie met Oberon." Verder is een keer met Xentari ingegrepen tegen rupsjes.

Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.