Kennis brengen naar én leren van buitenland

Deze maand werk ik vijf jaar voor Delphy. Het waren vijf vruchtbare jaren. Toen ik begon had ik twijfels of je onze kennis naar het buitenland moet brengen. Inmiddels weet ik beter.

Het is niet alleen kennis brengen maar ook leren van buitenlandse culturen, methoden, klimaten, inzichten en markten. Delphy verzamelt deze kennis om ook in ons land te kunnen gebruiken. De teelt van verse groenten is een mondiale zaak geworden. Kassenbouwers verspreiden onze techniek over de hele wereld. Techniek die samen met telers ontwikkeld is.

Vijf jaar geleden realiseerde ik me niet hoe hoog onze tuinbouw staat aangeschreven. Alles wat uit Holland komt is een begrip: kassen, producten en teelttechniek. Zonder kennis van zaken heb je niets aan moderne kassen.

Onvoorstelbaar grote markt voor verse groente

Delphy heeft klanten over de hele wereld. Omdat iedereen graag verse groente eet is de markt onvoorstelbaar groot. Zelfs in ons tuinbouwland redden we het niet om 200 gram groente per dag te eten, hoewel groente zeer gezond is, niet duur en je er niet dik van wordt. De productie en consumptie van vlees staat onder druk. Niet dat we met z’n allen vegetariër worden, maar wereldwijd zal verse groente een steeds grotere rol gaan spelen in ieders menu.

Mogelijke oplossing warmteoverschot

Onze sterke positie in de hele agribusiness is iets om zuinig op te zijn. Dus moeten we blijven ontwikkelen. In de nabije toekomst zullen we onze zachte winters beter gaan benutten. Op het gebied van groeilicht lopen we niet voorop. Ik heb veelbelovende ontwikkelingen van led gezien. Het zou ons probleem met warmteoverschot wel eens kunnen oplossen en ons teeltseizoen tot een van de beste van de wereld kunnen maken. Delphy is de kennis in het buitenland al aan het verzamelen om in te zetten in Nederland.

Of registreer je om te kunnen reageren.