Doorgaan naar artikel

‘De klimaatwisselingen zijn bijna niet in te stellen’

“De tuin is heel erg gelijk. Na een rondje knippen waren bijna alle hartvruchten er al af”, zegt Peter Boekestijn van Boekestijn Eggplants in De Lier. Hij plantte op 13, 14 en 15 december het ras Beyoncé op onderstam Maxifort.

De oogst startte woensdag twee weken geleden. “Door het vrij goede weer daarvoor waren de hartvruchten redelijk groot: gemiddeld 240 gram.” Door het donkere weer dat volgde is hij pas deze week begonnen met oogsten van de krans van twee vruchten. “Deze week en volgende week komen we wel aan een weekproductie van een pond per vierkante meter. Het gemiddelde vruchtgewicht ligt nu boven 270 gram en de kwaliteit is perfect.”

Hollen of stilstaan

De vierde krans zet nu en de plantbelasting was afgelopen weekend al opgelopen naar 11,5 vrucht per vierkante meter. “Het gewas staat er erg goed bij. Laat de zon maar komen. Het is generatief, maar de zetting blijft goed. Ook in die donkere periode zijn we weinig bloemen kwijtgeraakt.” De klimaatregeling is zo sterk afhankelijk van het weer, dat Boekestijn veel instellingen met de hand doet. “Het is hollen of stilstaan met het weer. Deze dinsdag halen we ruim 900 Joules licht binnen, maandag was het maar een kwart: 225 Joules. Toen was de etmaaltemperatuur 18 en 18,5 graden. Op woensdag 21,5 en 22 graden en in de namiddag hebben we 29 en 31 graden gehaald in de oudere en nieuwe kas.” De voornacht staat op 15 graden en duurt tot 21 of 22 uur. Na een donkere dag wordt een nanacht aangehouden van 18 en 18,5 graden. Maar na een zonnige dag zoals dinsdag ligt dat 2,5 graden hoger. Op een zonnige dag gaat het scherm bij zonsopgang al open, maar op donkere koude dagen pas om 10 uur. “De wisselingen zijn bijna niet in te stellen op de klimaatcomputer. Het scherm doe ik met de hand en de temperatuur stel ik steeds per dagdeel in.”

Folie leverde geld op

Het vaste foliescherm is er op 23 januari uitgetrokken, bijna zeven weken na het planten. “De laatste anderhalve week was het al een natte troep op de grond, maar het gewas had er geen hinder van. Maar opeens is de maximale gewasgrootte bereikt, afhankelijk van de buitenomstandigheden. Dan zie je dat de rv hoger gaat oplopen. Dan moet het er ook echt uit.” Hoewel het maar drie dagen langer heeft gelegen dan vorig jaar en het eind januari redelijk koud was, verwacht Boekestijn dat het zeker geld heeft opgeleverd. “Ik heb nu goed snelheid kunnen maken met de hoeveelheid warmte die ik begrensd heb. Zonder folie zou ik geen Beyoncé op Maxifort durven telen.”

Veel NOx in ketelrookgassen

Boekestijn heeft de tuin in drieën verdeeld en oogst iedere week vijf derde. Tot en met de krans van drie vruchten is de plant schoon gediefd. Deze week verschijnt de eerste bloei op de zijtakken daarboven. Na de eerste bloem worden deze getopt. “Met dat donkere weer is het veiliger om ook bloei aan de zijtakken te hebben voor het geval je wat zetting op de hoofdtak verspeeld.” Overdag wordt een CO2-concentratie gehaald van 1.100 tot 1.200 ppm. De CO2 komt nog volledig van Ocap en zeker niet van de ketel. “Als je jarenlang zuivere CO2 hebt gebruikt, zie je het verschil wel. De NOx-meter zie je meteen oplopen als je doseert uit de ketel. Die rookgassen zijn veel minder schoon dan je denkt. Met dichte ramen gaat de NOx bij het doseren van ketel-CO2 naar 150 tot 200 ppb, terwijl 50 ppb al schadelijk is voor aubergine. Bij Ocap-CO2 is de NOx-concentratie ongeveer 15 ppb.” Zelfs door het jaar heen schakelt hij nog regelmatig over op Ocap-CO2, als de ramen te dicht liggen zoals in de namiddag. “Ik wil ook schoon de nacht in. Daarom lucht ik af naar de voornacht als de concentratie NOx hoger is.”

Swirskii pakt lekker door

Met de gewasbescherming gaat het voorspoedig. Voor het eerst zijn de planten inclusief swirskii-roofmijten en Encarsia-sluipwespen geleverd door de plantenkweker. Na het planten heeft hij zelf nog de halve dosering zakjes met swirskii uitgezet, één zakje per acht planten, in plaats van één op vier. “De swirskii pakt lekker door. Al heel snel kwam ik er per bloem gemiddeld vijf tegen.” Desondanks is er ook wat trips te vinden, maar die blijft goed onder controle. In week 7 werd op de vangplaten wat witte vlieg gevonden en is er Encarsia uitgehangen en een vierde Macrolophus per vierkante meter uitgezet. Deze week volgt de andere een vierde Macrolophus. “We hebben de hele dierentuin alweer binnen.”

Auteur: Gerard Boonekamp

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Peter Boekestijn

aubergineteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin