weblog

‘Trots op kassen te gelde maken’

Tegenover al het goede werk dat de Nederlandse glastuinbouw doet mag wel wat staan.

Kassen krijgen de laatste maanden veel flatteuze publiciteit. National Geographic zette de toon. Met onverholen trots twitterden tuinders en andere sectorgenoten dit najaar het nieuws rond dat het wereldwijd gelezen magazine in het septembernummer een artikel opnam onder de kop This Tiny Country Feeds the World.

Nieuwsrubriek EenVandaag ging daar vorige week nog eens even dunnetjes overheen, met een reportage over waar een klein land groot in kan zijn.

Tekst gaat verder onder de video

Campagne Rabobank

Of wat te denken van ‘Growing A Better World Together’? Het hart van de glastuinbouwfan gaat toch sneller kloppen van de nieuwe campagne van de Rabobank. Aan het einde van het filmpje over die bank die opstaat om de wereld te voeden, staat daar toch maar mooi dat sympathieke tuindersgezin voor een sfeervol verlichte kas. De camera zwiept dan omhoog en een modern kasdek met open luchtramen strekt zich uit, onder een donkergrijze herfstige Hollandse hemel.

Tekst gaat verder onder de videoGlastuinbouw als nationale trots

De Nederlandse glastuinbouw als nationale trots. Een sentiment waar we anno 2017 niet meer zo huiverig voor zijn als enkele tientallen jaren geleden. Al zeker niet als die trots zich richt op gewone hardwerkende Nederlandse gezinnen, die met hun uitzonderlijk technisch tuinbouwvernuft het mondiaal hongermonster terug zijn hok in jagen.

De tijd lijkt dan ook rijp om de voordelen van de volledig beheersbare omstandigheden in de kassen van onze eigen glastuinders én in de ook steeds zeer voordelig belichte daglichtloze led-cellen van de urban farmers te gelde te gaan maken.

Niet bij consument maar bij overheid

Misschien nog niet direct vanuit de portemonnee van de consument. Maar wel alvast bij de overheid. LTO Glaskracht-voorzitter Sjaak van der Tak maakte onlangs op het jaarlijks Glastuinbouwevent van zijn sectororganisatie duidelijk dat hij aanstuurt op een Tuinbouwakkoord. Er mag, zo stelt Van der Tak, wel wat staan tegenover al het goede werk dat het Nederlands glastuinbouwcluster doet om het klimaat te redden, de wereld te voeden en de Nederlandse betalingsbalans gunstig te laten overhellen.

Voor Shell en Unilever is het kabinet al in de houding gesprongen. Straks ook voor de wereldkampioen tuinbouw?

Of registreer je om te kunnen reageren.