Doorgaan naar artikel

‘Met Excel zicht op bemestingseisen houden’

Biologisch-dynamisch kasgroenteteler Rob van Paassen in Oude Leede heeft de eerste twee plantingen paksoi van dit najaar (20 september en 1 oktober) al geleverd. Dat is veel vroeger dan vorig jaar.

“Ik ben expres eerder gestart omdat er een teler bijgekomen is met een veel grotere hoek paksoi. Zo zorgen we voor een gelijkmatiger aanvoer bij Eosta.” Maar door gebrek aan licht groeien de derde en vierde planting erg langzaam. “Er zit een flink gat tussen de tweede en derde planting.” Het gevolg is wel dat hij tot na kerstmis geen paksoi meer snijdt.

Biologische teler Rob van Paassen oogst paksoi. - Foto: Groenten&Fruit

Biologische teler Rob van Paassen oogst paksoi. – Foto: Groenten&Fruit

Wel oogst hij nog kleinschalig andere bladgewassen voor webwinkels, groentepakketten en restaurants. De andijvie is bijna goed maar de rest van de eikebladsla heeft hij maar onder gefreesd. “Die kreeg last van smet omdat sla nog actiever gelucht moet worden dan paksoi.” Verder staat er paksoi Shanghai, veldsla en de hele winter winterpostelein. “Het lijkt wel of dat alleen bio geteeld wordt.”

Biologisch-goed, de webwinkel waarvan Van Paassen zelf een van de oprichters is, is afgelopen zomer verkocht aan het veel grotere ‘Landzicht-Biologisch’ in Strijen. “Maar de werkwijze naar de klanten toe is nog helemaal zoals wij dat deden.” Verder gaan de kleine producten naar ’Bio-aan-huis’ in Nieuw-Beijerland, ’Kistje vol smaak’ in Delft en restaurantjes. “Maar de afrekening loopt altijd via Nautilus.”

Sneeuw eraf stoken

Om de sneeuw wat sneller te laten smelten heeft hij vorige week steeds een buisje aangehouden van 25 graden. “Ik heb het wel eens met grof geweld geprobeerd, maar dat gaat nauwelijks sneller. Gelukkig is het dek maar voor de helft bedekt met sneeuw, want anders zou het wel erg donker zijn.” Als het buiten boven 8 graden is, stookt Van Paassen niet. “Maar als het te koud wordt om te luchten gaat er tussen 7 en 11 uur een buisje in om de gewassen wat te activeren.”

UV tegen woekerend knopkruid

Ziektes zijn nauwelijks een probleem. “Paksoi kan wel eens last hebben van erwinia, maar dat hebben we nog niet gezien. En de moeilijkste periode van warmer en nat weer is nu voorbij.” Onkruid en dan met name knopkruid (Galinsoga) is wel een steeds groter probleem. Het overwoekert in no-time de bladgewassen. “Paksoi maakt snel een parasol waar de meeste onkruiden onder blijven, maar knopkruid groeit snel boven de paksoi uit. Als je gaat wieden trap je meer kapot dan je eraan wint. We zitten er in de vruchtgewassen het hele jaar bovenop, maar er zit zoveel zaad in de bodem!

Je zou eigenlijk kort moeten stomen, maar dat is niet toegestaan in de BD-teelt. Ik zat al te denken aan UV-lampen op de plantmachine. Die werden vroeger wel eens in de tomaten gebruikt tegen Botrytis maar als de kar te lang stil bleef staan, veroorzaakte hij daar bladverbranding. Met een vals zaaibed van knopkruid-kiemplantjes is dat nou net wat je wilt zien.”

Beetje mest of 70 ton compost

Op de vrijkomende vakken komt op 11 februari paprika en peper te staan. Van Paassen heeft alvast compost besteld om daar 700 kilo per are van in te werken. Aan dierlijke mest mag er nog maar een beetje op, om niet boven de wettelijke grens van 170 kilo stikstof per hectare uit te komen. “Er kan hooguit nog wat mest op van mijn eigen paarden.” De andere kas komt pas eind maart helemaal leeg. “Daar kan ik gebruik maken van het quotum van 2018. Het kost heel veel tijd om aan de talrijke regels te voldoen. Ik maak excel-overzichten van ieder deel van de kas om het overzicht te houden.” Begin april worden de komkommers geplant. “Tomaten komen er niet zolang we geen oplossing voor de Tuta absoluta hebben.”

Auteur: Gerard Boonekamp

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Rob van Paassen

biologisch teler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin