teeltgeluid

‘Makkelijker klimaat maken met AC-folie’

Komkommerteler Ben Bolleboom in Nootdorp is druk met de voorbereidingen voor de nieuwe teelt. De teeltwisseling gebeurt zorgvuldig en doordacht om echt schoon te beginnen.

Ben Bolleboom in Nootdorp is begin week 50 bezig met de voorbereidingen voor de nieuwe teelt. Er worden nieuwe steenwolmatten gelegd op de hangende teeltgoten, waarna de druppelaars er weer bijgestoken worden.

Op 21 december zullen de planten voor de eerste teelt geleverd worden. Dat wordt een 28-daagse plant van het ras Proloog.

AC folie trekken en dichtnieten

Boven het gewas wacht nog de klus van het AC-folie trekken en dichtnieten. Niet elke komkommerteler is een even groot voorstander van zo’n vast folie-scherm. Bolleboom: “Je zet een zwakkere plant weg, zeggen sommigen. Maar aan de andere kant zet je wel een plant weg met meer volume. Zeker voor de eerste drie weken is die extra groei fijn. Je bespaart energie en het geeft iets makkelijker klimaat. Later heb je soms wel dat het folie meer in de weg gaat zitten, als je aanloopt tegen te veel vocht in de kas.”

Plagen onder controle

De afgelopen teelt is naar tevredenheid beëindigd. “We zijn een beetje langer doorgegaan dan het jaar ervoor. Voor oktober hebben we nog een prima oogst gehad voor een teelt vanaf 15 juni. Financieel hadden we achteraf misschien net zo goed al een week eerder kunnen stoppen. Prijstechnisch was die laatste teeltweek niet zo best meer.”

Qua plagen was er op het eind van alles wat te vinden: wat luis, wat spint en wat witte vlieg. Al bleef alles onder controle. “Alleen tegen luis hadden we achteraf misschien beter nog een keer wat kunnen doen. Je laat het op een gegeven moment gaan, maar net op het laatst hadden we net wat hoekjes die wat vuiler werden.”

Foggen om echt schoon te beginnen

Tijdens de teeltwisseling is eerst het wat vuilere werk gedaan, zoals de planten, steenwol en loopfolie verwijderen. Daarna is al het organische materiaal zorgvuldig uit de kas verwijderd. En is alles ontsmet; zoals kisten, karren en teeltgoten. Er is gespoten met Jet 5. Alle stekers zijn van de druppelslangen verwijderd en schoongemaakt in een bak zuur en met Jet 5.

“Als alles klaar ligt, laten we de loonwerker nog een keer foggen met een vergelijkbaar middel op basis van waterstofperoxide en perazijnzuur. Schoon beginnen is belangrijk. Je probeert alle organisch materiaal volledig op te ruimen, maar als er toch iets achter zou blijven, dan pak je dat met het foggen toch nog mee.” Ook de druppelslangen waar alle zichtbare vuil vanaf is gehaald, en die daarna boven de goten opgehangen zijn, worden zo meegenomen.

Netjes schoonmaken

De teeltwisseling is aan de ene kant routinewerk geworden. “Maar het blijft altijd opletten dat je de juiste volgorde goed in de gaten houdt en zorgt dat alles echt netjes gebeurt.”

Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.