teeltgeluid

‘Vrij constante zetting en productie gehad’

Ton Noorland in IJsselmuiden is begin week 44 bezig met de laatste dagen van de teelt.

“Deze week oogsten we de laatste vruchten. Dan is het gewas schoon en leeg. Gezien de prijs heeft het geen zin meer om het gewas nog langer uit te melken. Dus nog even een laatste rondje, en dan wegwezen. We snijden qua sortering vooral 140-180 gram, en een beetje 220. Met de huidige prijs moeten we kijken of het nog wel verstandig is om nog 110 te oogsten.”

Over de kwaliteit, sortering en opbrengst is Noorland tevreden. “Het kwam qua zetting allemaal goed uit. De laatste weken viel elk rondje weer mee. Ik had het niet gedacht, met soms van die donkere weken, maar we hebben toch een vrij constante zetting en productie gehad.” De totaalproductie zal net iets hoger dan vorig jaar uitkomen.

Doorstoken

Om de laatste vruchten eraf te krijgen, is er gewoon stevig doorgestookt. “Met een nachttemperatuur van 19 graden om de vruchten goed te krijgen.” Voorgaande jaren is een behoudender temperatuurlijn aangehouden. “Maar dat hebben we nu bewust niet gedaan.” In week 43 zijn er etmaaltemperaturen van 20,7 graden Celsius gerealiseerd.

Er zijn al aardig wat schermuren gemaakt. “Maar alleen met een enkel schermdoek. Het dubbele scherm hebben we nog niet gebruikt. Anders wordt het zo’n vochtige toestand in deze periode.”

Foto: Peter Visser
Foto: Peter Visser

Voldoende water in mat houden

De watergift is met de korter wordende dagen afgebouwd. “Maar je moet wel blijven zorgen dat je voldoende water in de mat blijft houden, anders krijg je zachtere vruchten. Droge matten en kwaliteitsbehoud zijn strijdig met elkaar. Dus met interen voor de teeltwisseling beginnen we pas zo laat mogelijk.” Er is stabiel 2,5 EC meegedruppeld. “We geven nooit lager mee”, vertelt Noorland.

Wat ziekten en plagen betreft is het rustig gebleven. “Alleen rupsen zijn even een aandachtspunt geweest, maar het is niet desastreus geworden. We moesten wel een rondje spuiten.” Ook ziektes zijn geen probleem geweest. “Andere jaren was dat soms wel zo, maar dit jaar is het buitengewoon meegevallen met de schimmelziektes.”

Nieuw gronddoek

Er is sprake van een vrij lange teeltwisseling, omdat er 8 januari pas weer wordt geplant. “Toch zullen we de tijd hard nodig hebben. We willen nieuw gronddoek en nieuw folie gaan leggen. En we willen investeren in het vervangen van een van de beide schermdoeken.” Als voorbereiding is de laatste weken het grondfolie al verwijderd. Gevallen vruchten oprapen wordt het hele jaar door al netjes bijgehouden.

Grondig schoonmaken

Direct na het leegsnijden zullen het gewas en het substraat zo snel mogelijk de kas uit gereden worden. “We zetten daar flink wat mensen voor in.” Daarna zullen alle uitzendkrachten drie maanden weg zijn.

Er ligt een vast protocol dat tijdens de teeltwisseling uitgewerkt wordt om hygiënisch te werken. “Er wordt echt grondig schoongemaakt.” Omdat het druppelsysteem het hele jaar al op orde gehouden is met gestabiliseerde waterstofperoxide, hoeven de leidingen niet geloogd en gezuurd te worden.

De rassenkeus en teeltstrategie zullen komend teeltseizoen overeenkomen met wat er dit jaar is gebeurd. “We hebben een redelijk ontspannen jaar gehad, dus ik denk niet dat we komend jaar veel gaan veranderen.”

Waterzuivering

Noorland gaat zich aansluiten bij een project in de Koekoekspolder voor collectieve waterzuivering, dus hoeft hij per 1 januari geen eigen installatie voor de verplichte zuivering op gewasbeschermingsmiddelen neer te zetten. “Daarnaast kijken we wel wat we individueel op het bedrijf kunnen doen. We willen voldoen aan alle richtlijnen, en kijken tegen welke problemen we aanlopen op het eigen bedrijf, zodat we die kunnen oplossen.”

Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.