teeltgeluid

‘Onder enkel scherm een generatiever en vitaler gewas’

Peter Boekestijn van Boekestijn Eggplants in De Lier is bijna klaar om het nieuwe seizoen te beginnen. Hij voert drie grote veranderingen door in de teelt: een andere onderstam, enkel scherm en de mogelijkheid de EC te verlagen op warme dagen.

Deze week wordt het loopfolie erin getrokken, over de tempex plaatjes, waarna de matten worden neergelegd. De teeltwisseling is vlot verlopen. De kas is kraakhelder. De loonwerker heeft de kas ingespoten met Ecoforte en nagespoten met schoon water.

“Dit middel heeft geen dampwerking. Het uitspuiten gebeurt gewoon met een lans. Ik wil menselijke ogen en geen spuitmachine. Bij aubergine zie je meer vervuiling op het glas, vanwege de hogere luchtvochtigheid aan het eind van de dag. Bovendien gebruik ik bijen en die vervuilen het glas ook.”

Heel helder energiedoek

Boekestijn gaat er geen vast folie meer intrekken. In de nieuwste kas zijn nog tijdens de vorige teelt het tien jaar oude schermdoek en de atlasdraden vervangen. Daar ligt nu het heldere energiedoek LS-1347FR. “Het is zo helder! Het is net of je rechtstreeks naar buiten kijkt.”

Maar ook in de andere kas komt geen vast foliescherm meer. “De ervaringen uit de teeltgroep leert dat je een ander plantje krijgt zonder vast folie; generatiever, vitaler en met een betere wortelontwikkeling. Telers zonder vast scherm zijn afgelopen teeltjaar knap hoger in de kilo’s geëindigd.” Hij is niet van plan hierdoor veel meer energie te gebruiken. “Ik vang dit op door eerder dag/nachtverschil aan te brengen. Het nieuwe scherm kan sowieso veel vaker dicht blijven. In de opkweekfase, de eerste 4 tot 5 weken van de teelt, is 24 uur dicht op slechte dagen geen probleem bij dit scherm.”

Anticiperen op plagen

Op 13, 14 en 15 december komen de planten naar de tuin; Beyoncé op de onderstam Kardia. Met deze onderstam verwacht Boekestijn het gewas beter in balans te kunnen krijgen dan vorig jaar met Maxifort, en aan het eind meer groeikracht over te houden dan met Emperador, twee seizoenen geleden. “De planten staan er heel mooi op. Het is een mooie, gelijke partij en de planten staan stevig op hun poten.”

‘Biologie in de opkweek wordt steeds noodzakelijker’

Net als vorig jaar zijn deze week de kaartjes met sluipwespen erin gehangen; een mengsel van Encarsia tegen kaswittevlieg en Erethmocerus die Bemisia beter bestrijdt. Een paar dagen voor aflevering worden nog de swirskii-roofmijten ingebracht. “Biologie in de opkweek wordt steeds noodzakelijker. Ook voor een plantenkweker wordt het steeds moeilijker om schoon materiaal te leveren door het beperkte middelenpakket. Je kunt dan maar beter anticiperen op de plagen. In de teelt heeft dat bij mij vorig jaar ook super uitgepakt.”

Schone silo’s noodzaak

De watervoorziening wordt dit seizoen ook grondig aangepakt. Boekestijn heeft zes silo’s van 135 kuub staan en 70 kuub voor rioolbuffer. Onder het niveau van de silo’s is een klein vaatje ingegraven waar het slib en vuil uit de silo’s naartoe stroomt tijdens het uitspuiten. Het slib wordt met een hakselaarpomp in het vaatje de rioolsilo ingepompt. De rioolsilo is goed bereikbaar en laat Boekestijn éénmaal per jaar uitzuigen.

“Tijdens de teeltwisseling spuit ik de silo’s altijd helemaal schoon en zet ze daarna vol met waterstofperoxidewater. Dit is de basis om geen overmatige wortelgroei te krijgen.” Een van de drie silo’s die bestemd zijn voor dagvoorraad gaat vanaf nu worden gebruikt en gevuld met water zonder EC. Hiermee wil Boekestijn met hoge instraling de EC kunnen verlagen. “Daarmee ontlast je de plant, zodat hij kan blijven verdampen onder moeilijke omstandigheden.”

Door Gerard Boonekamp

Of registreer je om te kunnen reageren.