teeltgeluid

‘Nadenken over aanpak trips’

Marcel de Koning heeft net geplant. In het driestengelsysteem paprika worden 6,8 stengels per vierkante meter aangehouden.

Er is gekozen voor het ras Maranello. Dat ras gaat hij voor het eerst telen. De vorig jaar gebruikte Keessie heeft op basis van een minder betrouwbare inwendige kwaliteit het veld moeten ruimen.

De planten waren ietsje kleiner dan vorig jaar. “Ik had ze liever wat groter gehad.” Hij is verder tevreden over de partij planten. “De plantenkweker heeft ze heel goed uitgesorteerd.” Dat was ook nodig met een iets ongelijkere opkomst van zaad met een kiemkracht van slechts 65%.

Dubbel schermdoek

Bij de start wordt een vlakke temperatuur van 21,5 graden Celsius aangehouden. “We gaan ook nog naar 22 graden toe.” Van de twee schermdoeken ligt er overdag altijd eentje open. “En als het buiten zacht blijft, gaat het tweede doek ook gewoon open. Een dubbel schermdoek is duurder als een vast folie, maar je kunt alles sturen wat je wilt sturen. Dat kon je voorheen met een vast folie niet. Sommige zachte nachten lag dat foliescherm in de weg, en met een Elfstedentocht in februari was het er al uit.”

Teeltwisseling

Het staartje van de vorige teelt is goed verlopen. “Het stond redelijk mooi. En met prijzen tot € 1,20 en € 1,40 op het eind ging het best nog goed. Maar op het laatst hing er nog maar zo weinig aan, dat we zijn gestopt. Groen werd toch niet betaald, en het had geen zin om nog op die paar laatste rode te gaan wachten.”

De teeltwisseling werd in drie weken tijd uitgevoerd. “Iedereen weet wat hij moet doen. In twee weken leegruimen en schoonmaken, en in de derde week de nieuwe matjes weer leggen.” Nu de planten er in staan, is halverwege week 46 net begonnen met touwtjes hangen.

Trips aanpakken

De vorige teelt is rustig geëindigd qua plaagdruk. “Hier en daar hoorde je wat over problemen met luis, maar hier op het bedrijf is het redelijk makkelijk gegaan. We hebben kennelijk wat geluk gehad.”

Vroeger in de teelt heeft het gewas best wat last van trips gehad. “Nu de drukte van het planten voorbij is, heb ik weer tijd om eens na te gaan denken hoe we dat dit seizoen zullen gaan aanpakken. Eén van de dingen zal zijn om te gaan spuiten, in plaats van LVM-en.”

Of registreer je om te kunnen reageren.